Türkiye'de ticaretin e-dönüşümü: Küçük ölçekli işletmeler ve girişimciler için e-ticaret
E-transformation of commerce in Turkey: E-commerce for small businesses and entrepreneurs
  1. Tez No: 631968
  2. Yazar: HALİL İBRAHİM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-ticaret, Küçük ölçekli işletmeler, İş planı, E-Commerce, Small business, Business plan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Teknolojik gelişmelerin ve internetin bireyler ve işletmeler üzerindeki etkisi her zaman çok yönlü ve belirleyici olmuştur. Türkiye'de ve Dünyada internet penetrasyonunun son yıllarda hızla artması ve her alanda yaygın kullanımı neticesinde artık bireylerin ve işletmelerin hayatına giren en önemli kavramların başında“online alışveriş”ve“e-ticaret”gelmektedir. Bu tez çalışmasında; küçük ölçekli işletmeler ve girişimciler perspektifinden e-ticaret konusu ele alınmıştır. Üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde, e-ticaret ile ilgili kavramsal çerçeve ortaya konularak, e-ticaret türleri, e-ticaret ekosistemini oluşturan unsurlar, e-ticaretin Türkiye ve Dünyadaki durumu, Türkiye'deki hukuki altyapısı, teknolojik gelişmeler açısından e-ticaretin geleceği konuları incelenmiştir. Tezin ikinci bölümünde, küçük ölçekli işletmeler ve girişimcilerin, e-ticarete geçiş süreçleri, karşılaşılan sorunlar, avantajları ve e-ticarette başarı için İş Planı ve önemi konusu incelenmiştir. Tezin uygulama kısmı olan üçüncü bölümde ise, küçük ölçekli işletmelerin ve girişimcilerin e-ticarete başlangıçta kullanabilecekleri, e-ticaret işletmelerine özelleştirilmiş İş Planı formatı geliştirilmesi, özellikle finansal planlama bölümünde kullanılmak üzere örnek hesaplama tabloların hazırlanması amaçlanmıştır. Bu amaçla, KOSGEB in Yeni Girişimci Desteği kapsamında kullandığı ve kullanım süreci içerisinde sürekli geliştirilen İş Planı formatının 2019 versiyonu referans alınmıştır. İş Planı yapısı aynı kalmakla birlikte, her bölümde yer alan alt başlıklar/sorularda gerekli görülen revizyonlar yapılmış, e-ticaret için ihtiyaç duyulmayan bölümler/sorular çıkarılmış, ilave edilmesi gereken bölüm ve sorular eklenerek yeni bir iş planı formatı oluşturulmuştur. Ortaya çıkarılan“E-Ticaret İş Planı”formatının özellikle küçük ölçekli işletmeler ve girişimcilerin e-ticaret faaliyetlerinde önemli bir yol haritası olması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
The importance of online shopping and e-commerce in the world and in Turkey in recent years has become more important with the increasing use of the Internet. In this thesis study; The subject of e-commerce has been examined from the perspective of small businesses and entrepreneurs. The thesis consists of three chapters. In the first part, mentioning the conceptual framework related to e-commerce; Ttypes of e-commerce, e-commerce elements that make up the ecosystem, the situation of e-commerce in Turkey and in the world, the legal infrastructure of e-commerce in Turkey, in terms of future technological developments in e-commerce titles are examined. In the second part of the thesis, the subject is discussed in terms of small enterprises and entrepreneurs, the transition process to e-commerce, the problems and advantages encountered, the Business Plan and its importance for success in e-commerce are examined. In the third part, which is the application part of the thesis, it is aimed to develop a Business Plan format customized for e-commerce companies and to prepare sample calculation tables to be used in the financial planning department, which small-scale enterprises and entrepreneurs can initially use in e-commerce. For this purpose, the 2019 version of the Business Plan format used by KOSGEB within the scope of New Entrepreneur Support and developed continuously during the usage process is taken as reference. Without changing the Business Plan structure, in each section revisions were made in the required subtitles or questions, not needed sections for e-commerce were removed and a new business plan format was created by adding the required sections and questions. The final“E-Commerce Business Plan”format has been prepared specifically to be a roadmap for small-scale businesses and entrepreneurs in e-commerce activities.