İstanbul Finans Merkezi projesinin Türkiye refahına ve kalkınmaya etkisi
The effect of the İstanbul International Financial Center project to Turkey's development and welfare
- Tez No: 631976
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BAHAR ŞANLI GÜLBAHAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstanbul Uluslararası Finans Merkezi, Kalkınma, Dağın İki Yüzü Yaklaşımı, Finansal Kaplar Yaklaşımı, Sosyal Sermaye, Istanbul International Financial Center, Development, Mountain's Two Sides Approach, Financial Pots Approach, Social Capital
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar kalkınma çabalarına çeşitli yeni vizyonlar katan Türkiye bu kez yeni kalkınma vizyonunu İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi ile ortaya koymuştur. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi yaratacağı içsel ve dışsal etkiler göz önüne alınarak değerlendirildiğinde ülkenin belkide bugüne kadar hedeflediği en iddialı projesi olabilir. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi yıllardır yüksek faiz oranlarıyla, cari açığı finanse etme güçlükleri ve döviz atakları sonucu yaşanan krizlerle, kalkınma açısından stratejik olan yatırımları fon kısıtı altında zamanında hayata geçiremediğinden gelişmekte olan ülke kapanına sıkışma sorunsalıyla uğraşan Türkiye ekonomisini sıkıştığı yerden çekip çıkararak kalkınmış ülkeler ligine taşıyabilir. Bu tez bir önceki cümlenin bir olasılık olarak ifade etmeye çalıştığı vizyona olasılık üstü bir inanç taşıdığı için yazılmıştır. Bu inançla sadece bu çalışmaya özgü geliştirilen“Dağın iki yüzü yaklaşımı”ve“Finansal kaplar yaklaşımı”ile projenin hayata geçirildikten sonra süratle gelişmesine katkı sunulmak istenmiştir. Çalışma GFCI 24 ve GFCI 25 endekslerini dikkate alarak yeni bir uluslararası finans merkezine dönüşmeyi hedefleyen on farklı gelişen ülkenin finansal liberalleşme sonrası elde ettikleri ticari markalaşma ve endüstriyel tasarım buluşlarını, panel veri analizi yöntemiyle istatistiki olarak incelemiş ve bir UFM'ye dönüşmekle iktisadi kalkınmanın esas unsarları sayılan icatlar, buluşlar ve ticari markalaşma arasında anlamlı istatistiki bulgular elde etmiştir. Çalışmada uluslararası finans merkezleri ayrıca sosyal sermaye olgusu olarak değerlendirilmiş ve New York finans merkezi - Silikon Vadisi gibi kalkınma örnekleriyle incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkey has revealed a new development vision with Istanbul Finance Center Project. Considering the internal and external impacts to be created by the Istanbul International Finance Center project, it may be the most assertive project that the country has so far targeted. Turkey's macroeconomy structure has high interest rates, low exchange rate and economic crisis spillover for decades. However, this research believe that very strongly, Turkey could come out of these problems with only Finance Center Project. A financial center includes the concept of law, human capital and advanced democracy together. This triple idea (concept of law,human capital,advanced democracy) is the magic formula in development. With this belief, it was aimed to contribute to the rapid development of the project after the implementation of the project with“Financial Pots Approach”and“Two sides of the mountain”. Also the dissertation examined the statistical and commercial design and data acquisition methods of ten different developing countries which aim to turn into a new international financial center by taking GFCI 24 and GFCI 25 indices into consideration. According to the statistical results, significant statistical findings have emerged between the transformation into an IFC and the inventions which are the main elements of development. In the study, international financial centers were also evaluated as social capital cases and examined with development examples such as the New York financial center - Silicon Valley.