The effect of reflective journal writing on EFL students' self-efficacy and foreign language learning anxiety
Yansıtıcı günlük yazımının İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin sınıf içi yabancı dil öğrenme kaygısı ve İngilizce öz-yeterlikleri üzerine etkisi
- Tez No: 631977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: öz-yeterlik, sınıf içi yabancı dil öğrenme kaygısı, yansıtıcı günlük, self-efficacy, foreign language classroom anxiety, reflective journal
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, yansıtıcı günlük yazımının öğrencilerin öz-yeterlik ve yabancı dil öğrenme kaygısı üzerindeki etkisini ölçmektir. Bu amaçla, İngilizce hazırlık okulunda okuyan 39 öğrenci bu deneysel çalışmaya dahil edilmiştir. Katılımcılardan veri toplamak amacıyla İngilizce İle İlgili Öz Yeterlik İnancı Ölçeği (EFL-SEQ) ve Sınıf içi Yabancı Dil Kaygı Ölçeği (FLCAS) hem ön test hem de son test olarak nicel verileri toplamak amacıyla kullanılmıştır. Deney grubunda olan öğrenciler 8 haftalık yansıtıcı günlük yazma sürecine katılmışlardır. Bu uygulamanın sonucunda son test uygulanarak, ön test ve son test arasında istatistiksel fark olup olmadığı kontrol edilmiştir. Aynı zamanda öğrencilerin yansıtıcı günlükleri içerik analizi yapılmış ve öğrencilerin dil öğrenme kaygısı ile yabancı dil öz-yeterlik algılarını etkileyen faktörler incelenmiştir. Bu deneysel çalışmanın sonucunda, yansıtıcı dergi yazımının öğrencilerin öz yeterliliği ve sınıf içi yabancı dil öğrenme kaygısı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, tanımlayıcı istatistiksel analizler sonucunda sınav kaygısı, öğretim elemanının ve eğitim ortamının değişmesinin diğer faktörlerden daha fazla yabancı dil kaygısına neden olduğu ve öğrencinin kendi öğrenim sürecini değerlendirmesi, geçmiş başarı ve başarısızlıkları öz-yeterliklerini etkileyen en büyük etkenler olduğu ortaya konmuştur. Elde edilen bulgulara dayalı çıkarımlar da çalışmada sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure the effect of reflective journal writing on students' self-efficacy and foreign language learning anxiety. For this purpose, 39 students studying at English preparatory school were recruited for this experimental study. English as a Foreign Language Self-Efficacy Questionnaire (EFL-SEQ) and Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) were used to collect the quantitative data both for the pre-test and for the post-test. The experimental group of students participated in an 8-week reflective journal writing process. After the post-test, it was checked whether there was a statistical difference with the pre-test. At the same time, the reflective diaries of the students were content analyzed, and the factors affecting students' language learning anxiety and foreign language self-efficacy perceptions were examined. As a result of this experimental study, it was found that reflective journal writing does not have a statistically significant effect on students' self-efficacy and in-class foreign language learning anxiety. In addition, as a result of descriptive statistical analysis, it was revealed that test anxiety, the change of the instructor and the educational environment caused more foreign language anxiety than other factors, and the assessment of the student's own learning processes, past success and failures were the biggest factors affecting their self-efficacy beliefs. Implications based on the obtained findings are presented.