Son yüzyılda Afganistan'da Kur'ân ve kıraat eğitimi (Hafızlık ve kurrâlık müessesesi)
Qur'an and qiraat education in Afganistan in the last century (Establishment of Qur'an memorizing and Qur'an recitation)
  1. Tez No: 631980
  2. Yazar: MOHAMMAD ANWAR DARMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, Kur'ân Eğitimi, Kıraat, Medrese, Dârülhuffâz, Afghanistan, Qur'an Education, Qiraat, Madrasah, Darolhoffaz
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Asya kıtasının merkezinde yer alan Afganistan coğrafik olarak stratejik öneme sahiptir. Bu sebeple tarih boyunca çeşitli İmparatorlukların dikkatini üzerine çekmiştir. İslâm'ın ortaya çıkışıyla da hem bu torakları İslâm topraklarına katmak aynı zamanda bu topraklardan uzak doğu ve Güney Asya İslâm'ı ulaştırabilmek için Müslümanların ordusu burayı ele geçirmek için harekete geçmiş H. birinci asrın ilk çeyreğinde bu toprakları İslâm topraklarına katmıştır. İlerleyen zamanlar da ise bu topraklarda Büyük Selçuklular, Gazneliler ve Timurlular gibi büyük Müslüman İmparatorluklar kurulmuş, başta Kur'ân olmak üzere İslâmî bilimlerin öğretildiği en önemli merkeze dönüşmüştür. Başta camiler olmak üzere çok önemli ve büyük Kur'ân eğitimi merkezleri kurulmuştur. Kur'ân eğitimi veren bu müesseseler geçmişteki şöhretini kaybetmiş olsa da günümüzde de bu uğurda büyük gayret gösterilmektedir. Çalışmamızda Afganistan'da Kur'ân eğitimi veren müesseselerin geçmişine kısaca değinerek günümüzdeki durumunu anlatmaya ve tanıtmaya yine bu müesseselerde Kur'ân eğitiminin nasıl olduğunu aktarmaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Afghanistan is located in the center of the Asian continent. Afghanistan has a geographically strategic importance. For this reason, it has attracted the attention of various Empires throughout history. With the advent of Islam, the army of the Muslims took action in the first quarter of the first century of the H. in order to add these lands to the Islamic lands and also to reach the Fareast and south Asia Islam. In the future, great Muslim Empires such as Great Seljuk's, Ghaznavids and Timurids were established in these lands and turned into the most important center where Islamic sciences, especially the Qur'an, were taught. Very important and large Quran education centers, especially mosques, have been formed. Even though the institutions providing education in this Quran have lost their fame in the past, great efforts are being made for this purpose. In this study, we will briefly touch upon the past of the establishments providing education in the Qur'an in Afghanistan, and try to explain how the Quran education is in these establishments.