Üniversite öğrencilerinde sosyal kaygının yordayıcıları olarak duygusal zekâ ve otantiklik
Emotional intelligence and authenticity as predictors of social anxiety in university students
- Tez No: 631979
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇEKİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaygı, Duygusal Zekâ, Otantiklik, Üniversite Öğrencileri, Social Anxiety, Emotional Intelligence, Authenticity, University Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada üniversite öğrencilerinde duygusal zekâ ve otantikliğin sosyal kaygıyı yordama düzeyleri ve sosyal kaygının bazı demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. İlişkisel tarama modeli kullanılarak yapılan bu araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesinde öğrenim gören 386 kız, 217 erkek olmak üzere toplam 603 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği ve Otantiklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 20 paket programı ile analiz edilmiştir. Veri analizinde ilişkisiz örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi, Scheffe çoklu karşılaştırma testi, Kruskal Wallis H testi, Mann-Whitney U testi, Pearson Momentler Çarpım Korelasyonu ve aşamalı regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre demografik değişkenlerden cinsiyet, sınıf, anne eğitim düzeyi, kardeş sayısı ve aile ortamına göre sosyal kaygı puanları anlamlı şekilde farklılaşırken ailenin ekonomik durumu, en uzun süre yaşanılan yer, baba eğitim düzeyi ve aile yapısına göre anlamlı farklılaşmadığı gözlenmiştir. Sosyal kaygı ile hem duygusal zekâ hem otantiklik arasında olumsuz yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan aşamalı regresyon analizine göre duygusal zekâ ve otantiklik sosyal kaygının anlamlı birer yordayıcısıdır. Duygusal zekâ sosyal kaygının %21 oranında toplam varyansını açıklarken, otantiklik ise %3 oranında toplam varyansa katkıda bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara dönük sonuçlar alanyazın da göz önünde bulundurularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the predicting levels of emotional intelligence and authenticity on social anxiety and whether social anxiety differed according to some demographic variables in university students were examined. The study group of this research, which was carried out using a correlational survey model, consists of 386 girls and 217 boys, total of 603 university students studying at Gaziantep University in the 2018-2019 academic year. In the research, Personal Information Form, Liebowitz Social Anxiety Scale, Emotional Intelligence Assessment Scale and Authenticity Scale were used as data collection tools. The data collected in the study were analyzed with the SPSS 20 package program. In the data analysis, t-test, one-way analysis of variance, Scheffe multiple comparison test, Kruskal Wallis H test, Mann-Whitney U test, Pearson Moments Product-moment Correlation and progressive regression analysis were used for unrelated samples. While the social anxiety scores of demographic variables differed significantly according to gender, class, mother education level, number of siblings and family environment, it was observed that there was no significant difference according to the economic situation of the family, the place where they lived for the longest duration, the education level of the father and the family structure. It has been concluded that there is a negative, moderate, and significant relationship between social anxiety and both emotional intelligence and authenticity. According to the progressive regression analysis, emotional intelligence and authenticity are significant predictors of social anxiety. Emotional intelligence explained the total variance of social anxiety by 21%, while authenticity contributed to the total variance by 3%. The results regarding the findings obtained in the study have been discussed by considering the literature.