Trakya ve Makedonya bölgelerinde bulunan freskli tümülüsler
Frescoed tumuli found in the regions of Thrace and Macedonia
- Tez No: 631984
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KOÇEL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Trakya, Makedonya, Tümülüs, Fresk, İkonografi, Thrace, Macedonia, Tumulus, Frescoe, Iconography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 268
Özet
Tez kapsamında toplam 24 adet mezar freski değerlendirilmiş olup; bunlardan 10 tanesi Trakya Bölgesi, 14 tanesi ise Makedonya Bölgesi içerisinde yer almaktadır. Trakya Bölgesi'ndeki mezarlardan 1 tanesi Türkiye Trakyası, geri kalanı ise Bulgaristan içerisinde yer almaktadır. Odrys, Get ve Ast kabilelerinin bölgeleri içinde kalan mezarların büyük bir kısmı günümüzde Trak Kralları Vadisi olarak adlandırılan ve Trak krallarının da gömüldüğü bilinen tümülüs nekropolünde bulunmuştur. En erkeni MÖ 5. yüzyılın ilk yarısına, en geç olanı ise MS 1. yüzyılın ortasına tarihlendirilen mezarlarda; av sahneleri, cenaze yemeği, cenaze oyunları, evlilik, taçlandırma, savaş dansı ve mücadele sahneleri işlenmiştir. Makedonya Bölgesi içerisinde yer alan fresklerin tamamı Yunanistan Makedonyası içerisinde yer almaktadır. Antik Aigai, Thessalonike, Mieza, Pella ve Dion kentlerinde bulunan mezarlar; Argead Hanedanlığı'ndan beri kullanılmış krali nekropol alanlarında bulunmaktadır. Bunlar arasında yer alan ve Vergina (Antik Aigai Kenti) kasabasında bulunan mezarlar, hem Yunan fresk sanatının en erken örneklerini içermesi bakımından hem de gölgeleme, kısaltım ve atmosferik perspektif gibi tekniklerin en erken somut örneklerini içermesi bakımından önemlidir. En erkeni MÖ 340 civarına, en geç olanı ise MÖ 2. yüzyıl ortalarına tarihlendirilen mezarlarda; av sahneleri, yargılama, Persephone'nin kaçırılması, filozoflar toplantısı, taçlandırma ve cenaze oyunları sahneleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Within the context of this thesis, 24 tomb frescoes have been evaluated, with 10 of them being located in the Thrace Region and 14 in the Macedonia Region. One of the tombs found in the Thrace is within the Turkish Thrace, and the rest are in Bulgaria. A big portion of the tombs that are within the areas of Odrys, Get and Ast tribes, are found in the tumulus necropolis, which is known as the Valley of the Thrace Kings, in which the Thrace kings have been known to be buried. The tombs, with the earliest being dated to the first half of the 5th century BC, and the latest to the middle of the 1st century BC, have been painted with hunting scenes, funeral banquets, funeral games, weddings, crownings, battle dances and fight scenes. All of the frescoes in the Macedonian Region are located in the Greek Macedonia. The tombs which have been found in the ancient cities of Aigai, Thessalonike, Mieza, Pella and Dion are in the royal necropolis areas that have been used since The Argead Dynasty. The graves in the town of Vergina (Aigai), which are among them, are important in the sense of including both the earliest examples of the art of Greek frescoe art of frescoe and the earliest concrete examples of techniques such as shadowing, foreshortening and aerial perspective. The graves, with the earliest being dated to around 340 BC, and the latest to the middle of the 2nd century BC, have been painted with hunting scenes, judgement, abduction of Persephone, philosophers meeting, crowning and funeral games scenes.