Türk müziği 2 ila 10 zamanlı usûllerde velvele analizi
Rhythmic variation analysis in Turkish music procedures from 2 times to 10 times
  1. Tez No: 631994
  2. Yazar: MERT NAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BAŞAK İLHAN HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Usûl, Velvele, ika, Ölçü, Ritim, Usûl, Rhytmic variations, İqa, Measure, Rhythm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
"Türk Müziği 2 ila 10 zamanlı usûllerde velvele analizi'' başlığı altında yapılan bu araştırmada; küçük usûllerin ana şekillerinin, yaygın olarak kullanılan velvelelerinin ses kayıtları ile bu alanda yazılmış olan yazılı eserleri incelenmiş; ülkemiz ve/veya dış ülkelerde eğitim veren, konser veren, yayını bulunan ritim saz sanatçılarının vuruşları gözlemlenerek kaynak taraması yanında, ilgili kişilerin eşlik ettiği eserler dinlenip alınan bilgiler değerlendirilmiştir. Elde edilen bilgiler ışığında, repertuarda bulunan eserlerin dinlenmesi ve gerçekleşmiş icraların gözlemlenmesi suretiyle yurtdışında ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan küçük usûllerin çeşitli velveleleri ile ilgili detaylı bilgiler ortaya çıkartılmıştır. Bu çalışmanın önemini vurgulamak amacıyla gözlemlenen ve yazılı kayda alınan bu küçük usûllerin velveleleri, icra edilmek suretiyle görsel olarak da kayıt altına alınmıştır. Ortaya çıkan bulgulara göre yapılan yorumlamalarda öneri olarak: -Ülkemizde çeşitli kültürlerin usûl kalıplarının ve velvelelerinin kullanıldığı, -Müzik türlerine göre eşlik edilen esere göre yakışan usûllerin ve velvelelerinin kullanımının gerekliliği, bu durumun verimliliği artırdığı, - Günümüzde yaygın olarak kullanılan velvelelerin ve ana kalıpların yazılı ve görsel olarak kaydedilmesinin faydalı olmasının ümit edildiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research carried out under the title of“velvele analysis in 2 to 10 time procedures in Turkish music”; The sound recordings of the main forms, the widespread velvets, and the written works written in this area were examined. The beat of the rhythm saz artists, who give education, give concerts and broadcast in our country and / or abroad, was observed. In addition to the literature review, the works accompanied by the relevant people were listened to. The information received was evaluated. In the light of the information obtained, detailed information about the various velvets of small methods used abroad and in our country was revealed by listening to the works in the repertoire and observing the performed performances. In order to emphasize the importance of this study, these little procedures, which were observed and recorded in written form, were recorded visually by performing their parents. As a suggestion in the interpretations made according to the findings that arise: - In our country, procedural patterns and velvets of various cultures are used, -The necessity of the use of procedures and their parents according to the work accompanied by music genres, this situation increases productivity, - It is emphasized that it is hoped that it will be beneficial to record written and visual forms of the bases and master patterns which are widely used today.