Giyim aksesuarları tasarımında 3 boyutlu yazıcılarla yeni yaklaşımlar
New approaches in fashion accessories design with 3-dimensional printers
  1. Tez No: 632015
  2. Yazar: HÜLYA ARABACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Moda, Giyim aksesuarı, 3 boyutlu yazıcı, Filament, Eklemeli imalat, Kişiye özel üretim, Fashion, Fashion accessory, 3-dimensional printer, Filament, Additive manufacturing, Custom production
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Giysileri daha kullanışlı, daha verimli ve daha çekici hale getirmek için giysiye ilave edilen veya bedene takılan parçalar giyim aksesuarı olarak tanımlanmaktadır. İnsanlığın varoluşuyla birlikte süslenme arzusuna karşı koyamayan insanoğlunun hem hayatı kolaylaştırmak için işlevsel ve faydalı parçalar üretmesi hem de süslenmek için bunları kullanması aksesuar tasarımının popülerliğini korumuş ve hızla değişen teknolojik gelişmelere ayak uydurmasını kolaylaştırmıştır. Bugün akla gelebilecek hemen hemen tüm sektörlerde kullanılan üç boyutlu yazıcılar tekstil ve moda sektöründe de kullanılmaktadır. 3 boyutlu yazıcı ile tasarımın doğrudan ürüne dönüştürülmesi malzeme ve yöntem çeşitliliği ve ticarileşmiş birçok çeşidinin bulunması ve maliyetinin düşük olması gibi özellikler 3 boyutlu yazıcıların cazibesini arttırmıştır.“Giyim Aksesuarları Tasarımında 3 boyutlu Yazıcılarla Yeni Yaklaşımlar”başlıklı bu çalışmada; giyim aksesuarlarının tarihsel gelişimi ve kullanım alanları detaylı olarak incelenmiş, 3 boyutlu yazıcılar ve bu yazıcıların kullanımı incelenmiş ve 3 boyutlu yazıcıların giyim aksesuarı üretiminde kullanılabilirliği hakkında uygulama yapılmıştır. Bu uygulama için 15 adet giyim aksesuarı için tasarım yapılmış ve 3 boyutlu yazıcıda üretilmiştir. Ayrıca üretim esnasında karşılaşılan problemler ve çözüm önerileri sunulmuştur. Yapılan bu çalışmada, giyim aksesuarlarında yenilikçi bir yaklaşım olarak üç boyutlu yazıcıların kullanılması ve kişiye özel giyim aksesuarlarının üretilebilirliği hakkındaki sonuçlar en yalın hali ile sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to make the clothes more useful, more efficient, and more attractive, the objects that are added to the garment or attached to the body are defined as fashion accessories. Along with the existence of humanity, human being, who could not resist the desire to be decorated, both to produce functional and useful objects to make life easier and to use them to decorate, kept the popularity of accessory design and made it easy to keep up with rapidly changing technological developments. 3-dimensional printers that are used in almost every industry imaginable today are also used in the textile and fashion industry. Transforming the design directly into a product with a three-dimensional printer has increased the appeal of 3-dimensional printers, such as the variety of materials and methods and the availability of many commercialized varieties and low cost. In this study titled“New Approaches in Fashion Accessories Design with 3-Dimensional Printers”; the historical development and usage areas of fashion accessories have been examined in detail, 3-dimensional printers and their usage have been examined and application has been made about the use of three-dimensional printers in the production of fashion accessories. For this application, 15 fashion accessories were designed and produced in a 3-dimensional printer. In addition, problems encountered during production and solution suggestions are presented. In this study, the results of using 3-dimensional printers as an innovative approach in fashion accessories and the manufacturability of customized fashion accessories are presented in their simplest form.