Max Stirner'de üç temel kavram: İnsan, kendi-olma ve biricik
Three basic concept in Max Stirner: Human, ownnes and the unique
  1. Tez No: 632064
  2. Yazar: AHMET ULUS SEVDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADIK TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Empirik-Birey, Biricik, Kendi-Olma, Yaratıcı-Hiç, Empirical-Individual, The Unique, Ownness, Creative-Nothing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Stirner çeşitli -izmler altında çok kısa alıntılarla sürekli geçiştirilmiş bir düşünürdür. Stirner'in fikirlerine tarafsız olarak bakıldığında görülen şey felsefenin ve düşüncenin temel bir problemine odaklandığıdır. Adlandırmalar ve idealleştirmelerin ne olduğunu soruşturur. Öznenin kimlik-dışı problemine değinir. İnsan kavramından yola çıkarak empirik-bireyin tanımlamaların dışında gerçekte ne olduğunu anlamaya çalışır. Stirner, analizinin merkezine empirik-bireyi koyarak tanrı, ahlak, hak, özgürlük, dil, kilise ve devlet gibi kavramları inceler, eleştirir ve yadsır. İrdelediği konulara karşı acımasız ve provokatif bir dil kullanır. Dilden yola çıkarak dili yadsır. Felsefesini mutlak olma iddiasında bulunmadığını belirttiği Biricik kavramıyla sonlandırır. Stirner, Biricik'i, Kendi-olma ve Yaratıcı-Hiç ifadesiyle yan yana getirerek yaratımı kendi keyfiyetine tabi kılar. Bu çalışmada hedeflenen Stirner'in düşüncesinin temelini İnsan, Kendi-olma ve Biricik kavramları çerçevesinde betimleyerek, fikirlerinin 19. ve 20. yüzyıldaki yansımalarına değinerek etkilerini göstermektir.
Özet (Çeviri)
Stirner is philosopher who has been constantly crossed with very short quotes in a variety of -isms. What Stirner's ideas are viewed objectively is that philosphy and thought focus on a fundamental problem. Investigates what naming and idealizing are. It addresses the subject's non-identity problem. Based on the concept of human, empirical-individual tries to understand what actually happens outside of definitions. Stirner, puts empirical-individual at the center of his anlysis, examines, criticizes and denies concepts such as god, morality, right, freedom, language, church and state. He uses a brutal and provocative language against the issues he is considering. He denies language based on language. He ends his philosophy with the Unique concept, which he states that the he does not claim to be absolute. Stirner, The Unique side by side with its Ownness and Creative-Nothing expression making the creation subject to its own arbitrariness. The aim of this study is to describe the basis of Stirner's thought within the framework of the concepts of Human, Ownness and The Unique, and to show the effects of his ideas in the 19th and 20th centuries.