Franchise sözleşmesinde denkleştirme talebi
Goodwill compensation on franchise agreement
  1. Tez No: 632148
  2. Yazar: MUHAMMED ZAHİD DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMİH SIRRI ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Denkleştirme Talebi, Franchise Sözleşmesi, Müşteri Çevresi, Hakkaniyet, Goodwill Compensation, Franchise Agreement, Customer Base, Equity
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Bu çalışmanın konusu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 122. maddesinde düzenlenen denkleştirme talebinin, franchise sözleşmesine uygulanmasıdır. Bu çerçevede, franchise sözleşmesinin hukukî niteliği, unsurları, benzer sözleşmelerden ayrıldığı noktalar ile tarafların yükümlülükleri ve sözleşmenin sona ermesinin sonuçları çalışmanın ilk bölümünde irdelenmiştir. İkinci bölümde, franchise alanın denkleştirme talep hakkının şartları konusu ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Son bölümde ise denkleştirme talebinin hesaplanması ve dava yoluyla ileri sürülmesi konuları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the application of the goodwill compensation, regulated in Article 122 of the Turkish Commercial Code No. 6102, to the franchise agreement. In this context, the legal nature of the franchise agreement, its elements, the points of separation from similar agreements, the obligations of the parties and the results of the termination of the agreement are discussed in the first part of the study. In the second part, the subject of the franchisee's right of indemnification is examined in detail. In the last part, the issues of calculation and lawsuit process of goodwill compensation are handled.