İn vitro fertilizasyon tedavisi yapılan polikistik over sendromlu hastalarda oosit toplama işleminin hormonal parametreler ve tedavi sonuçlarına etkisi
The effect of oocyte pick-up on hormonal parameters and treatment results in patients with polycystic ovary syndrome undergoing in vitro fertilization treatment
- Tez No: 632149
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KAYATAŞ ESER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, OPU, oosit toplama işlemi, IVF, PCOS, OPU, oocyte pick-up, IVF
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Polikistik over sendromu (PKOS) tanısı almış, primer infertil hastaların altı ay içinde yapılmış iki in vitro fertilizasyon tedavisinde oosit toplama işleminin, hormonal parametreler ve gebelik sonuçlarına olan etkisinin araştırılmasıdır. IVF tedavisinin son aşaması olan oosit toplama işleminin (OPU) over korteksi üzerinde hasar yaparak hücreleri remodellinge zorlayabileceği, hiperandrojenik mikroçevreyi optimize ederek hastalığın bulgularında iyileşme ile birlikte tedavi sonuçlarına olumlu etki edebileceği hipotezinden yola çıkılmıştır. Oosit toplama işlemi sırasında meydana gelen stromal hasar ve foliküler yıkımın drilling etkisine benzer yanıt oluşturacağı düşünülmüştür. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 2015-2019 yılları arasında Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tüp Bebek ünitesinde primer infertil, in vitro fertilizasyon tedavisine alınıp gebe kalamayan, 6 ay içinde ikinci kez tedavi uygulanmış 92 polikistik over sendromlu (PKOS) hasta dahil edildi. İlk tedavide embriyo transferi sonucu beta hCG negatifliği saptanmasından sonra ilaçların kesilmesi ile oluşan çekilme kanamasını takiben hastaların ilk spontan menstrüel siklusunun 2. günü bakılan LH, FSH, estradiol, TSH ve prolaktin düzeyleri bazal ölçümlerle kıyaslandı. Birinci tedavide kullanılan gonadotropin dozu, toplam indüksiyon günü, hCG günü estradiol seviyesi, toplanan oosit sayısı, MI ve MII oosit oranları, fertilize olan oosit sayısı, transfer edilen embriyo sayısı, günü ve derecesi gibi parametreleri ikinci IVF tedavisinin sonuçları ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmada bazal hormon değerleri, kullanılan gonadotropin dozu, toplam indüksiyon günü, toplanan oosit sayısı, MI ve MII oosit oranları, fertilize olan oosit sayısı, transfer edilen embriyo günü ve derecesi arasında anlamlı bir fark bulunmamasına rağmen 2.tedavide LH seviyesinin birinci tedaviden önce bakılan bazal değere oranla azaldığı gözlenmiştir. 2. Tedavide transfer edilen embriyo sayısı 1.tedaviye göre anlamlı olarak fazla bulunmuştur (p=0,001). Ayrıca 2.tedavide gebe kalıp doğum yapan hastalarda LH düzeyleri anlamlı oranda düşük olup (p=0,049), yine aynı hastalarda PRL değerleri de anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0,047). Sonuç: Oosit toplama işleminin (OPU) basit, güvenilir, daha az invaziv ve postoperatif komplikasyonlarının daha az olması nedeniyle laparoskopik ovaryan drilling(LOD)'e alternatif bir tedavi olarak sunulabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the effect of oocyte pick-up on hormonal parameters and pregnancy outcomes in two in vitro fertilization treatment within six months of primary infertile patients diagnosed with polycystic ovarian syndrome (PCOS). The hypothesis is that the final stage of IVF treatment, the oocyte pick-up (OPU), can damage the ovarian cortex, force the cells to remodel, optimize the hyperandrogenic microenvironment and improve the findings of the disease, as well as affect the outcome of the treatment. It was thought that stromal damage and follicular destruction during oocyte collection will produce a response similar to the drilling effect. Material and method: In the study, 92 patients with polycystic ovary syndrome (PCOS) who received primary infertile, in vitro fertilization treatment and could not conceive in the IVF department of Zeynep Kamil Woman and Children Training and Research Hospital, between 2015 and 2019, were treated for the second time in 6 months. In the first treatment, after the withdrawal bleeding caused by discontinuation of the drugs after beta hCG negativity was detected as a result of embryo transfer, the LH, FSH, estradiol, TSH and prolactin levels of the patients were compared with baseline measurements. The parameters such as gonadotropin dose, total induction day, estradiol level on hCG, number of oocytes collected, MI and MII oocyte ratios, fertilized oocyte count, number of embryos transferred, day and grade were compared with the results of the second IVF treatment. Results: In the study, no significant difference was found between basal hormone values, gonadotropin dose used, total induction day, number of oocytes collected, MI and MII oocyte ratios, fertilized oocyte count, transferred embryo day and grade. In the second treatment, it was observed that the LH level decreased compared to the baseline value before the first treatment. In the second treatment, the number of embryos transferred was significantly higher than that of the first treatment (p = 0.001). In addition, in the second treatment, LH levels were significantly low in pregnant women who gave birth (p = 0.049), and PRL values were found to be significantly higher in the same patients (p = 0.047). Conclusion: Since oocyte pick-up (OPU) is simple, reliable, less invasive and has less postoperative complications, it can be presented as an alternative treatment to laparoscopic ovarian drilling (LOD).