Kemâleddîn el-Enbârî ve Esrâru'l-'Arabiyye adlı eserinin incelemesi
Review of Kamäladdïn al-Anbârï and his work Asräru'l-'Arabiyya
  1. Tez No: 632159
  2. Yazar: MUHAMMED MALİKİ DİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NAFİ ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Hicri Altıncı Asır, Dil, Nahiv, Kemâleddîn el-Enbârî, Esrâru'l-'Arabiyye, Sixth Century of hijri, Arabic Language, Nahiv (Arabic Syntax), Kamâladdîn al-Anbârî, Asrâru'l-'Arabiyya
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
“Kemâleddîn el-Enbârî ve Esrâru'l-'Arabiyye Adlı Eserinin İncelemesi”konulu bu çalışmada Kemâleddîn el-Enbârî'nin yaşadığı asır, hayatı ele alınmış ve Esrâru'l-'Arabiyye adlı eseri incelenmiştir. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Girişte müellifin yaşadığı dönem olan hicri altıncı asır siyasi, sosyal ve ilmi açıdan ele alınmıştır. Birinci bölümde Kemâleddîn el-Enbârî'nin hayatı, hocaları, öğrencileri ve eserleri işlenmiştir. İkinci bölümde ise Esrâru'l-'Arabiyye adlı eserin müellife aidiyeti konusu açıklığa kavuşturulmuş, mahtût ve matbu' nüshaları belirtilmiş ve son olarak eserin muhtevası detaylı bir şekilde sunulmuştur. Eserin muhtevası ise mansûbât, merfû'ât, mecrûrât, tabi'iler, nevâsıh, isimler ve fiiller şeklinde temel başlıklar ile bu başlıkların kapsadığı alt başlıklar şeklinde düzenlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study titled“Review of Kamâladdîn a1-Anbârî and his work Asrâru'l-'Arabbiya”explores the century Kamâladdîn a1-Anbârî lived in, his life as well as his work Asrâru'l-'Arabiyya. The study consists of an introduction part and two chapters. The introduction deals with the sixth century of hijri, the period which the author lived in, by discussing this period from a political, social and scientific point of view. Further, chapter one provides detailed information on the life, teachers, students and works of Kamaladdîn e1-Enbari. Lastly, the second chapter clarifies the issue related to the authorship of the work Asrâru'l-'Arabiyya with respect to Kamâladdîn al-Anbârî, specifies the number of its manuscripts and printed copies, and elaborates on its content. The topics covered in this work have been arranged under major titles such as mansûbat, merfû'ât, mecrûrât, tabi'îes, nevâsıh, nouns and verbs along with their corresponding sub-titles.