Türkiye'nin uzakdoğu ülkeleri ile ekonomik ve ticari ilişkileri
Economic and trade relations with Turkey's far east countries
- Tez No: 632158
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖRNEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uzakdoğu, Dış Ticaret, Küreselleşme, Çin, Türkiye, The Far East, Foreign Trade, Globalization, China, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Sosyal, kültürel ve ekonomik olarak hızla değişen ve gelişen dünya, teknolojinin de gelişmesiyle ülkelerin etkileşimlerini arttırmış, sınırların ortadan kalktığı küresel bir pazara dönüşmüştür. Ülkeler ekonomilerinde büyüme trendi yakalayabilmek adına birbirleri ile entegre olarak bölgeselleşme ve küreselleşme yönünde eğilim göstermişlerdir. Bu doğrultuda ekonomik kuruluşlar, ticari anlaşmalar, gümrük tarifeleri ve serbest ticaret alanları oluşturmuşlardır. Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye de bu kuruluşların içerisinde bulunmuş, anlaşmalar yapmış ve dış ticaretinde gümrük tarifeleri uygulamıştır. Bu bakımdan Türkiye, dünyanın birçok ülkesi ile olduğu gibi Uzakdoğu ülkeleri ile de ekonomik ve ticari faaliyetlerde bulunmuştur. Çalışmanın temel amacı, seçilmiş olan beş Uzakdoğu ülkesi Çin, Japonya, Güney Kore, Endonezya ve Singapur'un temel ekonomik göstergelerini analiz ederek bu ülkelerin Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerinde itici güçlerin neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu hedef ışığında Türkiye'nin beş Uzakdoğu ülkesi ile ilişkileri verilerle desteklenerek dış ticaretin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği ve hangi bakımdan eksik kalındığı hakkında bilgi verilmektedir. Çalışma sonunda Türkiye'nin Çin, Japonya, Güney Kore ve Endonezya gibi büyük ülke ekonomilerinde yaptığı ticarette oldukça yüksek açıklar verdiği ancak Singapur ile hacim olarak küçük olan dış ticaretinde fazla verildiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The world which is socially, culturally and economically changing rapidly, has raised the interactivity of the countries and turned into a global market where the borders removed. The countries integrated with each other have shown a tendecy towards regionalisation and globalization in order to catch up a trend of growth in their economies. Accordingly they have constituted economic instituations, trade agrements, customs tariffs and free trade zones. Turkey among devoloping countries has participated in those instituations and made agreements and applied customs tariffs in its foreign trade. In this direction Turkey has been engaged in economic and trade activities with many counties of the world as well as far east countries. The main purpose of this study, by analyzing the economic indicators of five, chosen far east counties China, Japan, South Korea, Indonesia and Singapore, is to express what the driving forces are in their economic and trade relations with Turkey. In the light of this purpose, supported by datum on Turkey's relations with those five far east countries, it is being informed about what must be done for developing the foreign trade and in what aspects have been fallen short. At the end of the study, it is seen that Turkey has considerably high deficits in the trade with big country economies such as China, Japan, South Korea and Indonesia nevertheless it has surplus in the small scale foreign trade with Singapore.