Taşköprizâde Kemaleddin Efendi'nin 'Uddetü Ashâbi'l-Bidâyeti Ve'n-Nihâye' adlı eserinin tahkik ve tahlili
Editing and analysis of 'Uddetu Ashab al-Bidayah ve al-Nihayah' book by Tashkoprizadah Kemal al-din Efendi
  1. Tez No: 633813
  2. Yazar: SÜLEYMAN TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Taşköprizâde, Kemaleddin, Udde, Hidâye, Tecrid, Tashkoprizadah, Kemal al-din, al-Uddah, al-Hidayah, Tajreed
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 841
Özet
Merginânî'nin meşhur eseri el-Hidâye üzerine şerh, ihtisar ve hadis tahrici tarzında onlarca çalışma yapılmış olmasına rağmen, tecrid tarzı çalışmalara pek rastlanmamaktadır. Taşköprizâde Kemaleddin Efendi, el-Hidâye'yi illetlerinden arındırarak onun meselelerini derlemiş, ayrıca başka kaynaklardan ilavelerle bu meseleleri zenginleştirmiş ve fetva mecmuası formatında bir eser ortaya koymuştur. 'Uddetü Ashâbi'l-bidâyeti ve'n-nihâye fî tecridi mesâili'l-Hidâye' (el-Udde) diye isimlendirdiği bu eserde, kaynaklardaki muğlak ifadeleri kolaylaştırmış, gerekli gördüğü yerlerde önemli katkılarda bulunmuştur. Gençliğinden itibaren Osmanlı Devleti'ne bağlı önemli merkezlerde kadılık tecrübesi bulunan musannif, yaşadığı asrın problemleriyle ilgili konularda müstakil bölümler açmış ve dikkat çekici fetvalara imza atmıştır. Bu sebeple Taşköprizâde Kemaleddin Efendi tanıtılmayı, Udde Kitabı da yüzyıllardır bulunduğu kütüphanelerin tozlu raflarından kurtarılarak akademyanın hizmetine sunulmayı hak etmektedir.
Özet (Çeviri)
Although the book al-Hidayah attributed to al-Marginani has been wrote on it several types of explanations brief and the Hadiths documentation, but we do find a study there about in the pattern of abstraction but Tashkoprizadah has made the al-Hidayah free from its ills and he added matters which is called 'Uddetu ashab al-bidayah ve al-nihayah' it eases the cumprehension of the closed matters and its explanation when he needs there to. The author that he was appointed in the judiciary in the era of the Ottoman Empire in important centers has placed in his book seperate chapters in the problems of its time and mentioned in his book wonderful fatwa's so, Tashkoprizadah deserves to be known so his book 'al-Uddah' must be getting out from the shelves of the old library in which he will find extent of eras to serve universities.