Rekreasyon amaçlı kullanılan orman yollarının koruma kullanım prensibi kapsamında değerlendirilmesi (Aydos Ormanı örneği)
Evaluation of forest roads used for recreation purposes within the scope of use principle: Aydos Forest sample
- Tez No: 632178
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Peyzaj Mimarlığı, Forestry and Forest Engineering, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Orman yolları, Rekreasyonel orman yolları, Rekreasyonel kullanım, Aydos Ormanı, Koruma-kullanma dengesi, Forest roads, Recreational Forest Roads, Recreational using, Aydos Forest, Scope of using principle
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman İnşaatı ve Transportu Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Orman yollarında kullanılan planlama ve tasarım standartları; üretim, muhafaza ormanı, ağaçlandırma ve milli parklarda farklılık gösterir. Bu farklılık; orman alanlarının kullanım fonksiyonlarının farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Zaten az olan mesire alanları ile ormanın içerisinde bulunan rekreasyon alanları, hızla artmakta olan insan popülasyonunun ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşmüştür. Büyük şehirlerde yaşamakta olan insanların, en çok şikayet ettikleri konuların başında gelen yeşil alan miktarının azlığı, insanların beklenti ve taleplerini farklılaştırmaktadır. Sayısı sürekli artan insanların rekreasyonel beklentilerini sağlamak ve ormanın sürekliliğini devam ettirebilmek, orman yollarının koruma-kullanım dengesini sağlayabilmek için de, rekreasyonel alanların düzgün planlanıp, halkın kullanımına sunulması gerekmektedir. Rekreasyon alanlarının doğru ve güvenilir bir şekilde kullanılmasını, iyi planlanan bir“Orman Yol Ağı”belirlemektedir. Yapılacak olan çalışmada örnek alan olarak İstanbul Kartal Orman İşletme Şefliği sınırlarında bulunan, Anadolu yakasının en yüksek noktası olan Aydos Ormanı (537 m) seçilmiştir. Sahip olduğu bitki örtüsü, içerisinde barındırdığı yaban hayatı, Aydos Göleti, Aydos Tepesi ve Aydos Kalesi ile ziyaretçilerine harika bir manzara seyri sunan“Aydos Mesire Yeri”'nin rekreasyonel açıdan kullanılabilirliğinin arttırılması amaçlanmıştır. Mevcut olan rekreasyonel kullanımı, genellikle piknik amaçlı olmaktadır. Orman alanında olan ve yapılması planlanan yolların, alanda bulunan tesislerle olan ilişkilerinin karşılaştırılması, halkın kullanımı gözönünde bulundurularak beklentilerine de cevap verecek nitelikte olacak olan bu alanların kullanım amaçlarına uygun planlanması düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
As known, planning and design standards are used in forest roads like as; managed forests for production, protected forests, reforestation areas and also national parks. This differences are due to the differences in usage functions for the forests. Limited numbers for the recreational areas and the other forest recreation areas have become unable to lift the pressure of the rapidly growing population. The lack of green space, which is the most frequently complained issues of people who are living in big cities, differentiates the recreational demands of people belonging to various classes of society. On the other hand, it is required to meet the recreational needs of increasing population, to maintain the continuity of the forest at the optimal level and to ensure the balance of protection and usage of the forest roads, to plan the recreation areas carefully and to offer them to the controlled use. Controlled forest road network is prepared and planned carefully to form the basis of effective and controlled use of recreation areas. The aim of this study for Aydos Forest (537 m), which is the highest point of the Anatolian side of Istanbul Kartal Urban Forest, has been selected as a sample area. Aydos , which has a rich appearance in natural and aesthetic sources such as vegetation, wildlife, pond and drinking water source, landscape and visual capacity, has a high recreation potential. The recent recreational use is usually for picnic purposes. It is aimed that the existing and new planned roads, the activities with the other facilities in the area; will be planned, designed and reflected the function in accordance with the functions of these areas.