Karia geometrik dönem seramikleri ve sofra takımı tasarım önerisi
Caria geometric period ceramics and a proposal for a tableware design
- Tez No: 632194
- Danışmanlar: PROF. BURCU KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Karia, Geometrik Dönem, Tasarım, Porselen, Sofra Eşyası, Caria, Geometric Period, Design, Porcelain, Tableware
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
“Karia Geometrik Dönem Seramikleri ve Sofra Takımı Tasarım Önerisi”adlı yüksek lisans tez çalışmasında Karia Geometrik Dönem seramikleri, Karia uygarlığı, kültürü, coğrafi konumu, dini, dili, endüstriyel kaynakları gibi çeşitli başlıklar altında incelenerek; araştırma kapsamında Karia Geometrik Dönem seramiklerinden esinlenilerek oluşturulan yeni sofra eşyası tasarım önerilerine yer verilmiştir. İnsanoğlunun ateşi keşfetmesinin ardından üretilmeye başlayan seramik ürünler, günümüze değin birçok uygarlığın izlerini taşımış, kullanım alanına göre tipolojik farklılıklar göstermiştir. Literatür taraması ve müze gezileri ile Karia bölgesinde üretilen Geometrik Dönem seramikleri incelenerek tez raporunda yer verilmiştir. Bunun yanı sıra günümüz seramik sofra eşya tasarımlarında tasarım yaklaşımlarına etki eden faktörler güncel örnekler üzerinden irdelenmiş, sonuç olarak Karia Geometrik Dönem seramiklerinden yeni ve özgün sofra eşyası tasarım önerileri geliştirilmiştir. Tez çalışması dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde antik çağ yazarların aktardıkları ve güncel veriler ışığında Karia bölgesinde yaşamış olan Karialılar'ın tarihi, dili, dini ve bölgenin coğrafi özelliklerine yer verilmiştir. İkinci bölümde Karia Geometrik Dönem seramiklerinin genel özellikleri araştırılmış; proto-geometrik evreden geç geometrik evreye kadar üretilen seramiklerin form ve dekor örnekleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise tasarım kavramı ele alınmış, sofra eşyası üretiminde kullanılan porselen malzemenin tarihi ve gelişim sürecine yer verilerek, günümüz tasarım ve tasarım yaklaşımları örnekler üzerinden irdelenmiştir. Dördüncü bölümde Karia Geometrik Dönemden hareketle özgün sofra eşyası tasarım uygulaması yeni bir bakış açısıyla sonuçlandırılmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırma ve uygulama sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Master of arts thesis work which is named as“Caria Geometric Period Ceramics and a Proposal For a Tableware Design”, Caria Geometric Period Ceramics are examined by various subtitles such as Caria civilisation, Caria Geometric Period Ceramics, culture, geographical position, religion, language, industrial sources and within the scope of this research, new tableware design proposals are included which were inspired by Caria Geometric Period Ceramics. Ceramic products that started to be produduced afterwards the discovery of fire by humanity, has carried the traces of many civilazations until today and showed typological differencies according to the usages. Geometric Period Ceramics which were produced in Caria Region are examined and given in this thesis report, by literature review and museum visits. Besides the factors affecting design approaches in today's ceramic tableware are examined through current examples and as a result new and original tableware design proposals are developed from Caria Geometric Period Ceramics. This thesis consists of four chapters. In the first chapter, the history, language, religion and geographical features of the Carians who lived in Caria Region were included through the citations from the ancient writers and current data. In the second chapter, general properties and forms and decor examples of Caria Geometric Period Ceramics are researched through ceramics that were produced from proto- geometric phase to late geometric phase. In the third chapter, today's design and design approaches through examples are examined by researching design concept and also by researching history of porcelain material that is used in tableware production. In the fourth chapter, original tableware design applications, which is based on the Caria Geometric Period Ceramics, are concluded by a new point of view. In the conclusion, the outcomes and results of the research are evaluated.