Determinants of household greenhouse gas emissions in the European Union countries
Avrupa Birliği ülkelerinde hanehalkı sera gazı emisyonunun belirleyicileri
  1. Tez No: 632195
  2. Yazar: ERDENER EMİN EKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR YENİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Climate change, Household GHG emissions, Direct emissions
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Küresel iklim değişikliğine esas olarak insan faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı (GHG) emisyonları neden olmaktadır. Hanehalkı tüketim faaliyetleri sera gazı emisyonlarına hem doğrudan, yani ulaşım, ısıtma / soğutma, hem de dolaylı olarak, yani enerji dışındaki mal ve hizmetlerin tüketimi yoluyla katkıda bulunur. Hanehalklarının sorumluluklarını kabul etmek ve hanehalkı sera gazı emisyonunun belirleyicilerinin analizini yapmak, karbon salımını azaltma çabaları ve iklim değişikliğiyle mücadele için gelecekteki politika sonuçları için çok önemlidir. Bu çalışma Avrupa Birliği'ndeki hane halkı sera gazı emisyonlarının belirleyicilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, 2008-2016 dönemi ve 24 üye ülke için panel veri tahmin teknikleri kullanılmıştır. Gerekli veriler Eurostat ve Dünya Bankası'ndan elde edilmiştir. Bulgularımız ağırlıklı olarak ilgili literatürle uyumlu olup Avrupa Birliği ülkelerinde gelir, eğitim, enerji tüketimi, Temmuz ayı sıcaklık ortalaması ve çocuk sayısının doğrudan hanehalkı sera gazı emisyonlarını olumlu etkilediğini göstermektedir. Öte yandan, istihdam ve yaşlıların sayısı hane halkı emisyonları üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Global climate change is mainly caused by greenhouse gas (GHG) emissions from human activities. Household consumption activities contribute to GHG emissions both directly, i.e., transportation, heating/cooling, etc., and indirectly, i.e., consumption of goods and services other than energy. Recognizing the responsibilities of households; therefore, an analysis of the determinants of the household GHG emission is crucial for carbon reduction efforts and future policy implications in order to fight against climate change. This study aims to investigate the determinants of the household GHG emissions in the European Union. To this end, we employ panel data estimation techniques for the period 2008-2016 and for 24 member countries. We obtained the necessary data from Eurostat (Air Emission Accounts database, European Union Labor Force Survey database, Energy Balances dataset) and World Bank (Climate Change Knowledge Portal). Our findings mainly in line with the related literature and suggest that income, education, energy consumption, July temperature, and the number of children affect direct household GHG emissions positively in the European Union countries. On the other hand, employment and the number of elder people have a negative impact on household emissions.