Türkiye'deki Suriyeli göçmenlerin siyasal katılım davranışı: Mardin örneği
Political participation behavior of Syria immigrants in Turkey: Case of Mardin
- Tez No: 632199
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASİBE GÜL SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Habitus, İdeolojik Aygıtlar, Siyasal Katılım, Sosyal Sermaye, Migration, Habitus, Ideological Devices, Political Participation, Social Capital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Göç tarih boyunca zorunluluk, gönüllülük esasıyla münferit veya kitlesel olarak insanların hayatlarının belli bir dönemini etkileyen önemli bir olgudur. Son dönemlerde Ortadoğu coğrafyasında otoriter rejimlerin baskıcı ve ideolojik yönetimlerine karşı başlayan sokak hareketleri iç savaşlara dönüşmüştür. Arap Baharı adı verilen hareketler Suriye'ye de sirayet etmiştir. Yaşanılan iç savaşlardan kaynaklı olarak binlerce insan göç etmek zorunda kalmıştır. Suriye ve Türkiye'nin komşu ülkeler olmasından kaynaklı olarak Türkiye'ye kitlesel göç akını yaşanmıştır. Yaşanan göç akınında binlerce göçmen coğrafik olarak kendilerine yakın gördükleri Mardin İlini tercih etmiştir. Çalışmada, Suriyeli göçmenlerin göç etmeden önceki ve göç ettikten sonraki siyasal katılım davranışları incelenerek analiz edilmiştir. Çalışmanın metodolojisi nitel araştırma yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme şeklindedir. Görüşmenin örneklemini Mardin İli'nde yaşayan 22 Suriyeli göçmen oluşturmaktadır. Görüşmeler 2019 yılının Mayıs ve Temmuz ayları arasında yapılmıştır. Elde edilen veriler Althusser'in devletin ideolojik ve baskı aygıtlarından aile, eğitim, medya, polis-ordu-hapishane ile Pierre Bourdieu'nün habitus ve sosyal sermaye kavramlarının temalandırılmasıyla analiz edilmiştir. Yapılan alan araştırması sonucunda; bireylerin göç etmeden önceki siyasal algı, davranış şemalarında devletin ideolojik ve baskı aygıtlarının önemli bir rol oynadığı ve yaşanan göç hareketiyle birlikte değişen habitusları ve sosyal sermayeleri ekseninde yeniden üretilen siyasal katılım davranışlarında demokratik yönde farklılıklar meydana geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Migration is an important phenomenon throughout history that affects a certain period of people's lives, either individually or massively, on the basis of necessity or willingness. Recently, protests which started against the oppressive and ideological rule of authoritarian regimes in the Middle East have turned into civil wars. These movements, called the Arab Spring, spread to Syria as well. The civil war caused many people to migrate. Because Syria, Turkey and neighboring countries from Syria to Turkey has experienced a mass immigration influx. Thousands of immigrants have preferred Mardin, which they consider geographically close to them. In this study, political participation behaviors of Syrian migrants before and after migration will be analyzed. The methodology of the study is semi-structured interview as a qualitative research method. The participants of the interview is 22 Syrian immigrants living in Mardin. The interviews were held between May and July 2019. The data obtained were analyzed with the theme of Althusser's concepts of family, education, media, police-army-prison, which are the ideological and oppressive devices of the state and with the theme of Pierre Bourdieu's habitus and social capital. As a result of the field research; The ideological and oppression devices of the state played an important role in the political perception and behavioral schemes of individuals before migration. In addition, it has been determined that there are democratic differences in the behavior of political participation through the changing habitus and social capitals of the Syrian refugees.