Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer savaş ajanlarına yönelik dekontaminasyon yöntemleri ve sistemleri
Decontamination methods and systems for chemical, biological, radiological and nuclear war agents
  1. Tez No: 632206
  2. Yazar: HALİL KOCABAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KOLUMAN, DR. BURÇAK ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: KBRN, Biyolojik Savaş Ajanı, Nükleer Savaş Ajanı, Kimyasal Savaş Ajanı, Dekontaminasyon, CBRN, Biological Agent, Nuclear War Agent, Chemical War Agent, Decontamination
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimyasal Biyolojik Radyolojik ve Nükleer Tıbbi Savunma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) savaş ajanları kitle imha silahları olarak kabul edilmektedir. Küresel bağlantılar ve terör ağları bu silahları kolay üretilebilmeleri, geniş etkileri ve arkasında iz bırakmamasından dolayı büyük bir sahip olma isteği vardır. Bütün yasaklamalara, uluslararası kanunlar ve anlaşmalara rağmen kullanıldığı raporlanmakta ve daha sonrasında meydana gelen sürecin kaotik olduğu kabul edilmektedir. Bu tez içerisinde anlaşılırlığı yüksek olacak şekilde bir metaanaliz yapılarak harp maddeleri ve dekontaminasyon teknikleri açıklanacaktır. Gelecekte meydana gelecek, görülmesi muhtemel bir saldırı sonrasında rehber niteliği taşıyacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Chemical biological radioactive and nuclear (CBRN) war agents are accepted as weapons of mass destruction. The global network and terror webs do show a widespread demand on these weapons due to ease in production, massive effect and untraceable pattern of use. Against all prohibions and illegality and international laws it is reported to be used and the aftermath is accepted to be chaotic. This thesis aims to build a metaanalyse on the agents and decontamination techniques with a purpose of an ease in comprehension. Decontamination systems and techniques are widely listed and application measures and details are replaced for a future aftermath.