Nuri Pakdil'in eserlerinde dînî referanslar
Religious references in Nuri Pakdil's works
- Tez No: 632207
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nuri Pakdil, Dînî referans, İnanç, İbadet, Dînî Kavramlar, İman, İslam, Batılılaşma, Kudüs, Nuri Pakdil, Religious reference, Faith, Worship, Religious Concepts, Islam, Westernization, Jerusalem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Kudüs şairi olarak bilinen İslâmcı yazar, şair ve düşünür; entelektüel olarak nitelendirilen, kendi ifadesiyle“devrimci”Nuri Pakdil'in eserleri dînî referanslar bağlamında incelenmiştir. İslâm öğretisinin savunucusu olarak görülen Pakdil'in, İslâmî düşünce ve idealini anlatmak için tüm imkanlarını kullanarak yazdığı eserlerindeki dînî kavramların Kur'an ve Sünnet ışığında tespiti amaçlanmış ve tespit edilen kavramların Pakdil'in eserlerindeki anlatımı irdelenmiştir. Çalışmada Pakdil'in eserleri İnanç, İbadet, Diğer dînî Kavramlar açısından incelenmiştir. Diğer dînî Kavramlar konusu Yaratılış-Varoluş, Vicdan, Put, İş ahlakı, Ümmet, Batılılaşma ve yabancılaşma, Edebiyat-sanat ve Kudüs alt başlıklarında; İbadet konusu Namaz, Oruç, Hac alt başlıklarında; İnanç konusu Tanrı, Melek, Kur'an, Peygamber, Ahiret, Ölüm alt başlıklarında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the Islamic writer, poet and thinker, known as the Jerusalem poet; The works of the“revolutionary”Nuri Pakdil, who is described as intellectual, in his own words, were examined in the context of religious references. Pakdil, who is considered to be an advocate of Islamic teaching, was aimed to identify the religious concepts in his works by using all his means to explain Islamic thought and ideal, and the narration of the determined concepts in Pakdil's works was examined. In the study, Pakdil's works were examined in terms of Faith, Worship, Other Religious Concepts. Other Religious Concepts subject to Creation-Existence, Conscience, Put, Business Ethics, Ummah, Westernization and Alienation, Literature-art and Jerusalem; In the subtitles of Prayer, Fasting and Pilgrimage; The subject of faith is addressed in the subheadings of God, Angel, Quran, Prophet, Hereafter, Death.