Étude sémio-pragmatique des attitudes d'étudiants dans l'enseignement des langues
Dil öğretiminde öğrenci tutum ve davranışlarının göstergebilimsel ve edimbilimsel incelenmesi ; Semio-pragmatic study of student's attitudes in language teaching
- Tez No: 632255
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARICA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretim, yabancı dil, davranış, öğrenci, göstergebilim, edimbilim, Teaching, foreign language, attitude, students, semiotics
- Yıl: 2020
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma yabancı dil öğretiminde öğrenci tutum ve davranışlarını, öğretmen ve öğrencilere uygulanan anket sonucunda elde edilen görüşleri doğrultusunda göstergebilimsel ve edimbilimsel açıdan incelemeyi ve yorumlamayı, ve doğrudan alandan gelen bu gözlemler ve yorumlar ışığında yabancı dil öğretiminde yeni bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Katılımcıların bu görüşleri ve yorumları, hangi öğrenci tutum ve davranışlarının göstergebilimsel ve edimbilimsel açıdan detaylı bir şekilde incelenmesi ve yorumlanması gerektiğinin belirlenmesine yardımcı olacaktır. Birinci bölümde önce çalışmamızın genel çerçevesi, daha sonra ikinci bölümde çalışmamızla ilgili yabancı dil öğretimi, dilbilim, edimbilim ve göstergebilim kavramları ve tanımları ve bu kavramlar arasındaki dinamik ilşkiler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, dil öğrenme sürecinde öğrencilerin sınıf ortamında gösterdikleri davranışlar hakkında öğrenci ve öğretmenlere uygulanan anketler sonucunda elde edilen verilere ve bu verilerin göstergebilimsel ve edimbilimsel açıdan analiz edilmesine odaklanılmıştır. Anket verilerinin analiz edilmesi sonucunda, neredeyse tüm olumlu ve olumsuz davranışlarda öğrenci ve öğretmen görüşlerinde bir karşıtlık gözlenmiş ve istatiksel açıdan anlamlı farklar ortaya çıkmıştır. Öğrenim görülen ve ders verilen modül de anlamlı farklara neden olmuştur. Ancak, öğrenilen yabancı dil, öğretim görülen ve ders verilen fakülte ve yüksekokul anlamlı bir fark oluşturmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to study and comment on the attitudes of learners from the semiotic and pragmatic point of view in the foreign language teaching through the opinions of teachers and students that we obtained using survey questionnaires and to reflect a new perspective of learning and teaching under the guidance of these observations and comments comaing directly from the field. So the questionnaires, observations and opinions of the participants will help us to specify the attitudes and behaviors to be studied or commented on in a detailed way in a semiological and pragmatic framework. In the first part, we first studied the general aspect of our study, than in the second, the conceptual framework of our study, the definitions, the concepts concerning our study; foreign language teaching, linguistics, pragmatics, semiology and the dynamic relationships between these linguistic notions. In third part, we focused on the data obtained by a form of interview with teachers and students concerning the attitudes carried out in class by the learners in the learning process and on the analysis of data from a semiotic and pragmatic point of view. At the end of the analysis of the data from our survey, we often found a disparity between the responses of teachers and students in almost all favorable unfavorable attitudes. So there was a significant difference between the averages of teachers and students. The module also created a significant difference the averages of teachers and students. But the target language, the faculty or the school where you study or teach does not make this difference.