Kolonoskopi planlanan hastalarda doktor tarafından yapılan bilgilendirilmenin barsak hazırlık kalitesine etkisi
Effect of patient's education by the doctor on the quality of bowel preparation
- Tez No: 632298
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ERKAN DUMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Barsak hazırlığı, Kolonoskopi, Hasta eğitimi, Bowel preparation, Colonoscopy, Patient education
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kolonoskopi planlanan hastalarda doktor tarafından bilgilendirilmenin barsak hazırlık kalitesine etkisi Giriş: Yetersiz barsak hazırlığı kolonoskopi planlanan hastalarda önemli bir sorundur. Çalışmamızda doktor tarafından barsak hazırlık eğitimi verilmesinin barsak hazırlığı ve işlem kalitesine olan etkisini hesaplamayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda Mayıs 2019 – Ekim 2019 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Gastroenteroloji Ünitesi'ne ayaktan başvuran 150 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. 73 hasta içeren grup 1(eğitim verilen grup) hastalarına yazılı talimatların olduğu forma ek olarak doktor tarafından 10 dakikalık sözlü bilgi verildi. 75 hasta içeren grup 2(kontrol grup) hastalarına rutin yazılı talimatların olduğu forma ek olarak tıbbi sağlık personeli tarafından bilgi verildi. Kolonoskopi işlemi sırasında Boston Barsak Hazırlık Skalası (BBPS) kullanılarak barsak hazırlık kalitesi değerlendirildi. BBPS skoru ≥5 olanlar yeterli barsak hazırlığı olarak kabul edildi. Bunun yanında ortalama BBPS skoru, polip saptanma oranı, çekum entübasyon oranı ve süresi, işlem süresi hesaplandı. Çalışmamız prospektif, endoskopist tarafından kör bir çalışmadır. Bulgular: BBPS skoru 5≥ yeterli barsak hazırlığı saptanan hasta oranı grup 1 ve grup 2'de sırasıyla %90.4, %74.7 saptandı (p=0.021). Eğitim grubunda kontrol grubuna göre BBPS skoru 5≥ hesaplanan tahmini rölatif risk (OR) 3.199 saptandı (%95 güvenlik aralığı=1.254-8.164; p=0.015). Çekum intübasyon oranı eğitim grubunda %91.8, kontrol grubunda %88 saptandı. İstatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Çekum intübasyon süresi, işlem süresi, adenom saptanma oranı benzer bulundu. Çalışmamızda yetersiz barsak temizliği ile ilişkili olabilen yaş,eğitim düzeyi, cinsiyet, diyabetes mellitus, ilaç kullanımı, işlem zamanı, batıniçi operasyon öyküsü lojistik regresyon modeli kullanılarak analiz edildi. Bu veriler ışığında univariate ve multivariate analizlerde barsak temizliği için anlamlı sonuç saptanmadı. Sonuç: Doktor tarafından barsak hazırlık süreci ile ilgili hasta eğitimi barsak hazırlık kalitesini arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effect of patient's education by the doctor on the quality of bowel preparation Introduction: Inadequate bowel preparation in patients whose are scheduled for colonoscopy is an important problem. In our study, we aimed to investigate the effect of providing bowel preparation education by the doctor on the quality of bowel preparation and process. Material and Method: 150 outpatients who were referred to Kocaeli University Medical Faculty Hospital Gastroenterology Unit for colonoscopy between to May 2019-October 2019 were enrolled in our study. Patients were divided in to 2 groups. Group 1(educated group) icluded 73 patients who received 10 minutes of verbal information by the doctor in addition to written information form. Group 2(control group) included 75 patients who received information from the medical secreatary in addition to written information form. During colonoscopy, the quality of bowel preparation was assessed using Boston Bowel Preparation Scale (BBPS) . BBPS score ≥5 was accepted adequate bowel preparation. Besides, the mean BBPS score, polyp detection rate, cecal intubation rate and time, procedure time were evaluated. Our study is prospective and endoscopist-blinded study. Results: The percentage of adequate bowel preparation with a BBPS score 5≥ in the group 1 and group 2 were %90.4, %74.7 respectively (p=0.021). The evalueated odds ratio for having a BBPS score 5≥ in education group was 3.199 compared to control group(%95 confidence interval=1.254-8.164; p=0.015). Cecal intubation rate in the education group was %91.8, in the control group was %88. There was no statistically significant difference (p>0.05). Cecum intubation time, procedure time, adenoma detection rate were similar. In our study, age, education level, gender, diyabetes mellitus, medicine use, procedure time, intraabdominal surgery which related inadequate bowel preparation were analyzed using a logistic regression model. According to this data in univariate and multivariate analysis were no significant difference for bowel prepation. Conclusions: Patient education about bowel preparation process by the doctor improved the quality of bowel preparation.