Dokuma sanatının giysi tasarımında kullanımı ve Fırat Neziroğlu örneği
Using of weaving art in fashion design and Fırat Neziroğlu example
  1. Tez No: 632300
  2. Yazar: DUYGU GÜLEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN SAATÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dokuma Sanatı, Dokuma Tasarımı, Dokuma Resim (Tapestry), Giysi Tasarımı, Fırat Neziroğlu, Weaving Art, Weaving Design, Tapestry, Garment Design, Fırat Neziroğlu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Avrupa'da yaygın olarak kullanılan tapestry dokumaları 1920'li yıllara kadar resimsel anlatımların ifade biçimini oluşturmuştur. Tapestryler dokumanın sanat olarak nitelendirilmesinde ortaya çıkan ilk eserler olmuşlardır. Çağdaş örneklerinin görüldüğü Bauhaus dokuma atölyesinde renk, materyal ve doku üzerinde deneysel çalışmalar ve sanatsal dokumalar oluşturulmuştur. Jean Lurcat çalışmalarıyla üç boyutlu lif sanatının önünü açmış ve böylece yenilikçi ürünler ortaya konulmuştur. Geleneksel birçok teknik yeniden yorumlanmış farklı malzemeler ile kavramsal işler oluşturulmuştur. Dokuma sanatçıları Lurcat'ın öncülüğünü yaptığı Lozan Tapestry Bianel'ine yeni form ve yapıda soyut, özgün çalışmalar sunmuşlardır. Günümüz sanatı içinde uluslararası bir tanım altında“ Fiber Art”(Lif Sanatı) olarak yeni bir üretim alanı oluşturan tapestryler ülkemizde, 70'li yıllarda kendini göstermiştir. Birçok ressam ve dokuma sanatçısı tablolarını dokuyarak dokuma sanatında etkin olmuşlardır. Araştırmada dokuduğu portreler ile gerçeklik arayan, kullandığı misina malzemesi ile ışık, gölge ve boşlukta dokumalar yapan günümüz sanatçılarından Fırat Neziroğlu'nun, dokuma sanatına bakışı, eserleri ile sanat hayatındaki işlerin araştırma ve incelemeleri yapılmıştır. Sanatçının disiplinlerarası çalışmaları, dokuma sanatının geleneksel değerleri ve teknikleri üzerine kurulu anlatımı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tapestry weavings, which are widely used in Europe, formed the expression of pictorial expressions until the 1920s. Tapestries were the first works that emerged in the characterization of the fabric as art. In the Bauhaus weaving workshop, where contemporary examples can be seen, experimental studies and artistic weavings have been created on color, material and texture. With Jean Lurcat Works, three-dimensional fiber art paved the way and innovatie products were introduced. Many traditional techniques have been reinterpreted and conceptual Works have been created with different materials. Weaving artists have presented abstract and original Works in a new form and structure to the Lausanne Tapestry Biaanel, which was led by Lurcat. Tapestries which have created anew production area as“Fiber Art”under an international definition in today's art, have appeared in our country in the 70s. Many painters and weaving artists have been active in weaving art by weaving their paintings. In myresearch, Fırat Neziroğlu, one of the artists of today, who looks for reality with the portraits he has woven, and weaves in light, shade and space with the line material he uses, has been researched and examined in the art of weaving, his Works and Works in art life. The artist's narrative based on interdisciplinary Works, traditional values and techniques of weaving art was emphasized.