Yurtiçi tasarruf ve yatırım hacmi arasındaki ilişki: OECD ülkelerinde Feldstein-Horioka hipotezi üzerine bir uygulama
Relation between domestic savings and investment volume: An application on Feldstein–Horioka hypothesis in OECD countries
  1. Tez No: 632307
  2. Yazar: ÇİĞDEM KARTER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE ÖZŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Tasarruf, yatırım, OECD ülkeleri, Feldstein - Horioka, Saving, investment, OECD countries, Feldstein – Horioka
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Finansal küreselleşme ile birlikte yurtiçi yatırımların yabancı tasarruflarla finanse edilebilmesinin yanı sıra yurtiçi tasarruflar da dünya genelinde cazip yatırım imkânlarını değerlendirme fırsatı yakalamıştır. Bu gelişmeler yurtiçi tasarrufların artmasına, sermaye maliyetlerinin düşmesine ve teknoloji transferinin artarak bilgi ve iletişim sektörlerinin gelişmesine olanak sağlamıştır. Ayrıca finansal işlemlerde kullanılacak finansal enstrümanların sayısındaki artış da yabancı yatırımcılara risk çeşitlendirmesi yapma fırsatı sunarak finans sisteminin gelişmesine katkıda bulunmuştur. Ancak Martin Feldstein ve Charles Horioka tarafından 1980 yılında yapılan“Domestic Saving and International Capital Flows”başlıklı çalışmada, artan sermaye hareketliliğine karşın yurtiçi yatırımların büyük bir kısmının yurtiçi tasarruflar tarafından finanse edildiği sonucu elde edilmiştir. Ulusal sınırların giderek azaldığı bir ortamda sermaye hareketlilik derecesinin yüksek olması beklenirken Feldstein ve Horioka'nın aksi yönde bulgulara ulaşması, literatürde Feldstein-Horioka paradoksu olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışma, 21 OECD ülkesi için 1980-2017 döneminde Feldstein-Horioka Hipotezi'nin geçerliliğini test etmeyi amaçlamaktadır. Sermaye hareketlilik derecesiyle ilişkili olduğu düşünülen ülke büyüklüğü ve dışa açıklık kontrol değişkenleri ile iki farklı model daha oluşturularak Feldstein ve Horioka (1980) temel model perspektifi genişletilmiştir. Bu doğrultuda yurtiçi tasarruflarla yurtiçi sabit sermaye yatırımları arasındaki ilişki ve alternatif değişkenlerin hipotez üzerindeki etkileri, yatay kesit bağımlılığını dikkate alan ikinci nesil panel veri analiz yöntemleri yardımıyla incelenmiştir. Ekonometrik analiz sonucunda panelde yer alan 21 OECD ülkesinde Feldstein-Horioka Hipotezi'nin geçerli olduğu ve yurtiçi tasarrufların yurtiçi sabit sermaye yatırımlarını karşılama oranı olan tasarruf tutma katsayısının ülke büyüklüğünden etkilenmesine rağmen dışa açıklık oranından etkilenmediği bulgusua ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with financial globalization, domestic investments have been able to be financed with foreign savings, as well as domestic savings have had the opportunity to evaluate attractive investment opportunities worldwide. These developments allow to increase in the volume of domestic savings and reduce capital costs, and by this way, the technology transfer has increased, allowing the information and communication sectors to develop. In addition, the increase in the number of financial instruments to be used in financial transactions contributed to the development of the financial system by offering foreign investors the opportunity to diversify risk. However, in the study titled“Domestic Saving and International Capital Flows”conducted by Martin Feldstein and Charles Horioka in 1980, it has been concluded that despite the increasing capital mobility, most of the domestic investments are financed by domestic savings. In such a situation where national borders are gradually decreasing, the expectation of a high degree of capital mobility contradicts the findings of Feldstein-Horioka, and therefore the hypothesis is called the Feldstein-Horioka paradox in the literature. The study aims to test the validity of the Feldstein-Horioka Hypothesis in the 1980-2017 period for 21 OECD countries. In addition, the main model perspective of Feldstein and Horioka (1980) was expanded by creating two more different models with control variables of the country size and level of trade openness that are thought to be related to the degree of capital mobility. For this purpose, the relationship between domestic savings, domestic fixed capital investments and the other control variables were analyzed using second generation panel data analysis methods that take into account the cross-sectional dependency. As a result of empirical analysis it was found that the Feldstein-Horioka hypothesis was valid in the OECD countries and the saving retention coefficient, which is the ratio of domestic savings to meet domestic fixed capital investments, was not affected by the openness ratio.