Kişisel verilerin KVKK ve GDPR kapsamında korunması
Personal data protection under PDPL and GDPR
- Tez No: 632337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSLAM SAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: kişisel verilerin korunması, veri işlemenin düzenlenmesi, GDPR, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, özel hayatın gizliliği hakkı, personal data protection, regulations regarding data processing, European Union Global Data Protection Regulation, Personal Data Protection Law, right to privacy
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
İnternetin günlük yaşantımızda kapladığı yerin her geçen gün artması ve kullanıcılar olarak sıklıkla kullandığımız yazılımlara ücretsiz biçimde erişmenin rahatlığına alışmamız sebebi ile kişisel verilerin korunması alanı giderek önem kazanmaktadır. Zira internetteki birçok hizmetin ücretsiz olarak sunulması ancak kullanıcıların yani bizlerin kişisel verilerinin, ürünün sahibi tarafından toplanması ve işlenmesi yoluyla gelir elde edilmesi ile mümkün olmaktadır. Her ne kadar burada iki tarafın da kabul ettiği bir anlaşma var gibi gözükse de aslında kullanıcıların kişisel verilerinin işlenmesine yönelik faaliyetlerden ciddi oranda zarar görmelerinin mümkün olması ve çoğunlukla kullanıcıların bu zararı öngöremeyecek olmaları sebebiyle kişisel verilerin işlenmesinin hukuk düzeni tarafından düzenlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda karşımıza çıkan en bilindik düzenleme, internetin küresel yapısının da etkisi ile oldukça geniş bir kapsama sahip olan GDPR'dir. Ülkemizde ise 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun, bu alanı düzenlemekte ve vatandaşlarımızın kişisel verilerini korumaktadır. Bu iki düzenlemenin farkları ile beraber irdelenmesi, özellikle küresel boyutta veri işleme faaliyeti yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişilere yol göstermesi bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data gains more and more importance as the internet occupies more of our daily lives and we, as users, get more accustomed to using our favorite software without a fee. Most of the free software online are only available because the company who makes the product collects and processes the personal information of their users to make profit. Even though it seems like there's a win-win agreement here, the users are often unaware of the risks that can occur due to their personal information being processed. That's why law needs to regulate the field of processing personal data. When it comes to personal data protecting regulations, the most famous one is European Union Global Data Protection Regulation. In Turkey, Personal Data Protection Law is currently regulating this field. Reviewing these two regulations together and focusing on their differences can guide any person who wants to process personal data on a global scale.