Mevlânâ'nın ulûhiyet ve nübüvvet anlayışı
Perception of Mawlana about the divinity and prophethood
- Tez No: 632336
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TOPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Kelâm, Mesnevî, Ulûhiyet, Nübüvvet, Mawlana, Kalam, Masnavî, Divinity, Prophethood
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Mevlânâ'nın ulûhiyet ve nübüvvet anlayışını incelediğimiz bu çalışmamız giriş kısmından ayrı olarak iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında yaşadığı dönem itibariyle fikri-siyasi yapının kelâm ilmine tesirleri ve Mevlânâ'nın çağının düşünce dünyasına eleştiri ve önerileriyle birlikte kelâmcılığı üzerinde durduk. Birinci bölümde Allah inancı etrafında şekillenen tartışmalara Mevlânâ perspektifinden yaklaşarak onun ulûhiyet anlayışını ortaya koymayı hedefledik. İkinci bölümde ise Allah'a iman başta olmak üzere tüm inanç esaslarının üzerinde kurulduğu nübüvvet müessesesine dair Mevlânâ'nın düşüncelerini inceledik. Çalışmamız boyunca ele aldığımız konularda Mevlânâ'nın fikirlerini değerlendirmeden önce kelâm ekollerinin ve konuyla alakaları nispetinde tasavvuf ve felsefenin görüşlerine ana hatlarıyla temas ettik. Böylece Mevlânâ'nın meseleye yaklaşımı ile başta kelâmcılar olmak üzere ilgili görüşlerin ulaşılan sonuç ve yöntem açısından benzerliklerini ve farklılıklarını mukayese etme imkânı bulduk.
Özet (Çeviri)
This study which we studied divinity and prophethood understanding of Mavlana is composed of two parts separately from the introduction part. In the introduction we emphasized on influences of intellectual-political structure on Kalam as of the period he lived and Mawlana's Kalamcılıg with his criticism and suggestions to his era's world of thought. In the first chapter, we aimed to put forth of Mawlana's divinity understanding by approaching from his perspective to the discussions evolving around the belief in God. In the second chapter we examined Mawlana's views relating to divinity which built on all principles of faith. In the subjects we dealt with throughout our study, we touched upon to Kalam schools and related views of Sufism and philosophy with the outlines before we evaluate the ideas of Mawlana. Thus we had the opportunity to compare similarities and differences in terms of achieved result and the method between Mawlana's approaching to the issue and related views primarily including Kalamcılar.