Yakın dönem Türkiye–Çin Halk Cumhuriyeti ticari ilişkilerinin analizi
Turkey-China recent trade relations analysis
  1. Tez No: 632361
  2. Yazar: NUERBIYE ALIPU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Çin Halk Cumhuriyeti, Ekonomik gelişim, Dış ticaret, Ticari savaş, Bir kuşak bir yol projesi, Turkey, Republic of China, Economic development, Trade, Trade wars, One belt one road project
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çin Halk Cumhuriyeti dünya nüfusunun beşte birini barındırarak dünyada en fazla nüfusa sahip ülkedir. Aynı zamanda ekonomik önder olma yolunda hızlı ilerlemektedir. 1978 yılında dışa açılma politikası izlemeye başlamış ve bu sayede hızlı bir ekonomik büyüme elde etmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütüne katılarak dış dünya ile daha serbest ticaret yapma olanağını sağlamıştır. Daha sonra gösterdiği ekonomik performansla bugün dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti'nde Türkiye'nin en önemli ticaret ortaklarından biri haline gelmiştir. Bu çalışmada Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomik durumuna değinilerek yakın dönemdeki Türkiye ile olan ticari ilişkileri analiz edilerek, iki ülke ticari ilişkilerinin geleceğine yönelik yeni senaryoların üretilmesine çalışılmıştır. Bu ilişkilerde özellikle“Bir Kuşak Bir Yol”girişim projesi oldukça önemlidir ve ekonomik anlamda yeni fırsatlar yaratmıştır. Türkiye'de bu fırsatları değerlendiren ülkelerden birisidir.
Özet (Çeviri)
The People's Republic of China is the country with the largest population in the world, hosting one fifth of the world's population. At the same time, it is moving rapidly towards becoming an economic leader. In 1978, it started to pursue a foreign policy and thus achieved a rapid economic growth. The People's Republic of China joined the World Trade Organization in 2001, enabling more free trade with the outside world. It has become one of the biggest economic powers in the world today with the economic performance it showed. Today, Turkey has become the most important trade partners to the Republic of China. This study analyzed trade relations with Turkey in the recent time with reference to the economic situation in the People's Republic of China, Turkey has tried to produce a new scenario for the future of trade relations between the two countries. In these relations, the“One Belt One Road”initiative project is very important and created new opportunities in the economic sense. Turkey is one of the countries that are evaluating and looking into these kind of opportunities.