Preschoolers' gender-typing of self and others in family context
Okul öncesi çocuklarının aile bağlamında kendileri ve başkaları ile ilgili toplumsal cinsiyet tiplemesi
- Tez No: 632360
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK ŞAHİN ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Tiplemesi, Okulöncesi Çocukları, Aile Bağlamı, Toplumsal Cinsiyete Dayanan Kalıpyargılar, Gender-Typing, Preschoolers, Family Context, Gender-Stereotypes
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi çocuklarının kendileri ve başkaları ile ilgili toplumsal cinsiyet tiplemesini aile bağlamında incelemektir. Bu amaçla üç farklı ancak birbirini tamamlayan çalışma yapılmıştır. İlk çalışmada, anne-çocuk-baba üçlüsünün ailedeki çocuk (kendi ile ilgili) ile rastgele bir çocuk (başkası ile ilgili) için kullandıkları toplumsal cinsiyet kalıpyargıları tematik analizle incelenmiştir (Naileüçlüsü = 40). Katılımcıların cevapları toplumsal cinsiyet ile tutarlı, toplumsal cinsiyet ile tutarsız ve nötr temalar altında gruplandırılmıştır. Analiz edilen iki grup için içerik değişmemiştir ancak Doğrusal Karışık Model analizleri, babaların ve çocukların ailedeki çocuk hakkında konuşurken daha esnek olduklarını göstermiştir. Bu temalar ikinci çalışmada Ebeveynlerin Çocuklarla ilgili Toplumsal Cinsiyet Kalıpyargıları İnançları Ölçeği'ni (PGBC; N = 597) geliştirmek için kullanılmıştır. Faktör analizleri, oğlanlardan beklenen ve kızlardan beklenmeyen eril (erkeksi) özellikler; kızlardan beklenen ve oğlanlardan beklenmeyen dişil (kadınsı) özellikleri içeren dört-faktörlü yapıyı desteklemiştir. Üçüncü çalışmada, geliştirilen bu ölçeğin ve ev işi ile çocuk bakımı paylaşımının çocukların kendileri ve başkaları ile ilgili toplumsal cinsiyet tiplemesi üzerindeki öngörücü rolü dört farklı modelle test edilmiştir. Veriler ev ziyaretleriyle toplanmıştır (Naileüçlüsü = 152). Hem ebeveynlerin toplumsal cinsiyete dayanan inançlarının yüksek olması hem de annelerin ev işlerinde daha fazla sorumluluk algılaması, çocukların toplumsal cinsiyete dayalı kalıplaşmış tutumlarında daha az esnek olmalarını öngörmüştür. Ayrıca, babaların ev işlerindeki sorumluluğunun artması çocukların toplumsal cinsiyete dayalı kişisel ilgiye daha az sahip olmasını öngörmüştür. Bu çalışma, çocukların toplumsal cinsiyet kalıpyargılarındaki kişisel ilgileri ve tutumları arasındaki farkı ve her iki ebeveynin bu süreçteki öngörücü rolünü nicel ve nitel yöntemleri harmanlayarak incelemiş ve mevcut literatüre katkıda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The current study aims to examine preschoolers' gender-typing of self and others in the family context. With this aim, three different but complementary studies were conducted. In the first study, mother-child-father triads' gender stereotypes for the child in the family (self-referenced) vs. a random child (other-referenced) were examined via thematic analysis (Ntriads = 40). Participants' answers were grouped under gender-consistent, gender-inconsistent, and gender-neutral themes. Although the content did not change for self-referenced and other-referenced information, Linear Mixed Model analyses revealed that fathers and children are more flexible while they are talking about the child in the family. Those themes were used to develop the Parents' Gender-stereotypical Beliefs about Children Scale (PGBC; N = 597) in the second study. The factor analyses supported four-factor structure, including masculine behaviors expected from boys, not expected from girls and feminine behaviors expected from girls, not expected from boys. In the third study, four different models were tested via path analyses to examine the predictive role of the PGBC scale, division of chores, and childcare on preschoolers' gender-typing of self and others. Data were collected via home visits (Ntriads = 152). Both parents'firmer gender-stereotypical beliefs and mothers' higher perceived responsibility in chores predicted less flexibility in gender stereotypical attitudes. Further, fathers' higher responsibility in chores predicted less gender-stereotypical personal interest. The current study contributed to the existing literature by examining personal and attitude differences in children's gender stereotypes and the predictive role of both parents in this process by blending quantitative and qualitative methods.