Sigara içen kişilerde epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve inflamasyonun değerlendirilmesi
Evaluation of the thickness of epicardial adipose tissue and inflammation in smokers
- Tez No: 632383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÖZÇİÇEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sigara, Epikardiyal Yağ Dokusu, İnflamasyon, Ateroskleroz, Smoke, Epicardial Adipose Tissue, Inflammation, Atherosclerosis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sigaranın içeriğinde sağlığa zararlı olan çeşitli toksik, radyoaktif ve karsinojen maddeler bulunmaktadır. Sigara, önlenebilir ölümlerin önde gelen nedenidir. Epikardiyal yağ dokusu, kalbin etrafında bulunan gerçek bir visseral yağ dokusudur. Epikardiyal yağ dokusunun metabolik, termojenik ve mekanik etkileri bulunmaktadır. Epikardiyal yağ dokusu, çok sayıda biyoaktif sitokin üretmektedir. Epikardiyal yağ dokusu bu sitokinlerle, lokal ya da sistemik çeşitli etkiler gösterebilmektedir. Vücudun zararlı olarak algıladığı herhangi bir uyarana verdiği tepki olarak tanımlanabilecek inflamasyonda amaç, hasarlı dokuyu tespit etmek ve sonrasında da yok etmektir. İnflamasyonun varlığını ve düzeyini gösterebilmek için, birçok parametre kullanılmaktadır. Sigara ve epikardiyal yağ dokusu ile ilişkili birçok patoloji bulunmaktadır. Hem sigara hem de epikardiyal yağ dokusu inflamasyon ve aterosklerozla ilişkilidir. Buradan hareketle, sigara ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı arasında ilişki olduğu akla gelmektedir. Çalışmamız; sigara içen ve sigara içmeyen sağlıklı bireyleri değerlendirerek, sigaranın epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ve inflamasyonla olan ilişkisini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmamıza, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları polikliniklerine genel kontrol amacıyla başvuran, 18-65 yaş arasındaki, bilinen diyabet, kronik karaciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, tiroid hastalığı, hipertansiyon, sol ventrikül işlev bozukluğu, koroner arter hastalığı nedeniyle revaskülarizasyon öyküsü olmayan ve tetkiklerinde bu hastalıkları düşündürecek sonuçlar saptanmayan, aktif enfeksiyonu bulunmayan, vücut kitle indeksi normal kilolu olarak kabul edilen sınırlar içerisinde olan toplam 259 sağlıklı kadın ve erkek katılımcı dahil edilmiştir. Çalışmaya katılanların transtorasik ekokardiyografi ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı ölçümleri yapılmış; sigara içen ve sigara içmeyen kişilerin epikardiyal yağ dokusu kalınlıkları karşılaştırılmıştır. Ayrıca sigara ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığının inflamasyon ve çeşitli parametreler üzerine etkileri değerlendirilmiştir. Çalışmamıza katılan sigara içen ve sigara içmeyen kişilerin oluşturduğu gruplar arasında epikardiyal yağ dokusu kalınlıkları karşılaştırıldığında, istatistiki olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmamızda; yaş, vücut kitle indeksi, yıl ve paket/yıl olarak sigara kullanım değerleri ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı arasında, orta düzeyli pozitif ilişki saptanmıştır. Bel çevresi, günlük içilen sigara sayısı, diyastolik kan basıncı, açlık kan glukozu, ALT, AST, total kolesterol, trigliserid, LDL-kolesterol, CRP, ürik asit, MPV, platelet sayısı, platelet/lenfosit oranı değerleri ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı arasında ise, değişik oranlarda ve zayıf düzeyli anlamlı korelasyon tespit edilmiştir. Sigara kullanımının, epikardiyal yağ dokusu kalınlığının en önemli belirleyicisi olduğu saptanmıştır. Epikardiyal yağ dokusu kalınlığının diğer belirleyicilerinin; yaş, vücut kitle indeksi, CRP ve cinsiyet olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca çalışmamızda sigara içen kişiler ile sigara içmeyen kişilerin HDL-kolesterol, trigliserid, ürik asit, monosit sayısı, monosit/HDL oranı, CRP, beyaz küre sayısı (WBC), platelet/lenfosit oranı, platelet sayısı, nötrofil sayısı ve ALT değerleri arasında anlamlı istatistiki farklılık tespit edilmiştir. Sigara kullanımı ile epikardiyal yağ dokusu kalınlığı arasında tespit edilen anlamlı istatistiki ilişki, artmış epikardiyal yağ dokusu kalınlığının, inflamatuar ve aterosklerotik risklerin belirteci olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Cigarettes contain various toxic, radioactive and carcinogenic substances that are harmful to health. Smoking is the leading cause of preventable deaths. Epicardial adipose tissue is a real visceral fat tissue found around the heart. Epicardial adipose tissue has metabolic, thermogenic and mechanical effects. Epicardial adipose tissue produces numerous bioactive cytokines. Epicardial adipose tissue can show various local or systemic effects with these cytokines. The goal in inflammation, which can be defined as a reaction of the body against any stimulus that is perceived as harmful, is to detect the damaged tissue and subsequently to destroy it. Many parameters are used to show the presence and extent of inflammation. There are many pathologies related to smoking and epicardial adipose tissue. Both smoking and epicardial adipose tissue are associated with inflammation and atherosclerosis. Based on this, it is thought that there is a relationship between smoking and epicardial adipose tissue. The objective of this study was to evaluate smokers and non-smoker healthy individuals and in order to determine the relationship between the thickness of epicardial adipose tissue and inflammation. This study included a total of 259 healthy female and male individuals aged between 18-65 years who presented to the Internal Disease outpatient clinics of Erzincan Binali Yildirim University Medical Faculty Mengucek Gazi Training & Research Hospital for general control, without known diabetes mellitus, chronic liver disease, chronic renal failure, thyroid disease, hypertension, left ventricular dysfunction, and a history of revascularization due to coronary artery disease, without investigation outcomes that can suggest these diseases, those without active infection and who were in normal range of body mass index. The thickness of epicardial adipose tissue was measured with transthoracic echocardiography in the participants and thickness of epicardial adipose tissue was compared within the smokers and non-smokers. In addition, the effects of smoking and the thickness of epicardial adipose tissue on various parameters were also evaluated. There was a statistically significant difference between the groups consisting of smokers and non-smokers in terms of the thickness of epicardial adipose tissue. In our study, there was a moderate positive correlation between age, body mass index, smoking as years and pack-year values and the thickness of epicardial adipose tissue. Whereas weak correlations at various rates were found between the daily number of cigarettes smoked, diastolic blood pressure, fasting blood glucose, ALT, AST, total cholesterol, triglycerides, LDL-cholesterol, CRP, uric acid, MPV, platelet counts, platelet to lymphocyte ratio values and the thickness of epicardial adipose tissue. It was found that smoking was the most important determinant of the thickness of epicardial adipose tissue. The other determinants of the thickness of epicardial adipose tissue were found as age, body mass index, CRP and gender. In addition, in our study statistically significant differences were found between the smokers and non-smokers in terms of HDL-cholesterol, triglycerides, uric acid, monocyte counts, Monocyte/HDL ratio, CRP, white blood cell (WBC) counts, platelet-to-lymphocyte ratio, platelet counts, neutrophil counts and ALT values. The significant correlation found between smoking and the thickness of epicardial adipose tissue suggests that increased thickness of epicardial adipose tissue can be used as a marker of inflammatory and atherosclerotic risks.