Sigara içen bireylerde nikotin bağımlılık düzeyi, yetişkin bağlanma stilleri ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between nicotine addiction level, adult attachment styles and emotion regulation difficulties in smokers
- Tez No: 686394
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Nikotin Bağımlılığı, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Yetişkin Bağlanma Stilleri, Nicotine Addiction, Emotion Regulation Difficulty, Adult Attachment Styles
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmanın amacı sigara içen bireylerde nikotin bağımlılık düzeyi, yetişkin bağlanma stilleri ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmanın bir diğer amacı, nikotin bağımlılık düzeyinin cinsiyet, sigara başlangıç yaşı, eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, medeni durum gibi demografik değişkenler açısından farklılıklarını incelemektir. Araştırmaya 18-88 yaş aralığında, 208'i erkek ve 377'i kadın toplamda 585 kişi katılmıştır. Demografik Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DERS) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS Statiscs 18 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda nikotin bağımlılık düzeyinin 10-17 yaş aralığında sigaraya başlayanlarda, 18 yaş ve üzeri başlayanlara kıyasla yüksek olduğu saptanmıştır. Korelasyon analizi sonucunda duygu düzenleme güçlüğü güvenli bağlanma stili ile negatif yönde korelasyon gösterirken, korkulu ve kayıtsız bağlanma stilleri ile pozitif yönde korelasyon göstermiştir. T testi ve tek yönlü ANOVA testi ile veriler karşılaştırılmıştır. Eğitim düzeyi düşük sigara içen kişilerde, yüksek eğitim düzeyine sahip sigara içenlere göre nikotin bağımlılık düzeyi yüksektir. Medeni duruma göre karşılaştırıldığında, boşanmış ve bekar bireylerde nikotin bağımlılık düzeyi daha yüksek bulunmuştur. Duygu düzenleme güçlüğü cinsiyete göre karşılaştırılmış ve alt boyutlarından amaca yönelik davranma puanı kadınlarda daha yüksek bulunmuştur. Bağlanma stillerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı ele alınmış ve kadınların kayıtsız bağlanma puan ortalamasının erkeklerinkinden anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmüştür. Hiyerarşik regresyon analizi sonucunda duygu düzenleme alt boyutlarından farkındalığın nikotin bağımlılığını yordadığı görülmüştür. Sigaraya başlangıç yaşı ve eğitim düzeyinin nikotin bağımlılığını yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the relationship between nicotine addiction level, emotional regulation difficulties and adult attachment styles in smokers. The other purpose of the study was to examine the differences in the level of nicotine addiction in terms of demographic variables such as gender, smoking age at onset, educational status, socioeconomic level, and marital status. A total of 585 people, 377 women and 208 men, between the ages of 18-88 participated in the study. Demographic Information Form, Fagerstrom Test for Nicotine Dependence Difficulties in Emotion Regulation Scale-DERS and Relationship Scales Questionnaire were used for data collection. The data obtained were analyzed by the SPSS Statistics 18 program. As a results of the study, it was found that the level of nicotine addiction was higher in those who started smoking between the ages of 10-17 compared to those who started smoking at the age of 18 and over. As a result of correlation analysis, difficulty in emotion regulation showed a negative correlation with secure attachment style, but a positive correlation with fearful and dismissing attachment styles. One way ANOVA and T test were used to compare the data. Smokers with a low level of education have a higher level of nicotine addiction compared to smokers with a high level of education. The level of nicotine addiction was higher in divorced and singles. Difficulty in emotion regulation was compared by gender, and the goals score from sub-dimensions was found to be higher in women. Attachment styles were compared by gender, and it was observed that the average score of indifferent attachment of women was significantly higher than that of men. The hierarchical regression analysis performed showed that awareness, one of the sub-dimensions of emotion regulation, predicts nicotine addiction. The age of onset of smoking and the level of education predict nicotine addiction.