Mikrodalga kürüne ilave hava kürü süresinin f sınıfı uçucu kül geopolimer dayanımı üzerindeki etkisi
The effect of additional air curing time to the microwave curing on the strength of f class fly ash-based geopolymer
- Tez No: 632408
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ DURAN ATİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçucu kül, Geopolimer, Mikrodalga kürü, hava kürü, alkali aktivasyon, Fly ash, Geopolymer, microwave curing, air curing, alkali activation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Mikrodalga kürüne ilave hava kürü süresinin geopolimerin dayanımı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Geopolimer üretiminde alkali aktifleştirici olarak sodyum hidroksit (NaOH) kullanılmıştır. Çalışmada, çeşitli sürelerle mikrodalga ve hava kürünün F sınıfı uçucu kül harçların mekanik ve bazı fiziksel özelliklerine etkisi üzerinde durulmuştur. Geleneksel ısıtma tekniği için, ısı numunede dıştan içe doğru dağıtılır ve bu da istenen sıcaklığa ulaşmak için homojen olmayan ve uzun ısıtma süresine yol açar. Geleneksel ısıtma, 6 saat boyunca yüksek sıcaklık 75 ° C'de uygulanmıştır, Daha sonra mikrodalga kürlemesi farklı sürelerde (15, 30, 45, 60, 75 ve 90 dakika) ve 180 W enerji seviyesinde uygulanmıştır, daha sonra numuneler havada farklı sürelerde kürlenmiştir. Geopolimer harç numuneleri üzerinde eğilme dayanımı, basınç dayanımı, işlenebilirlik ve su emme deneyleri yürütülmüştür. 6 saat boyunca konvansiyonel ısıl, mikrodalga ve havada farklı süre kür edilmesinin, sadece geleneksel ısıtmada 24 saat boyunca kürlenenlere kıyasla daha yüksek dayanım verdiği görülmüştür. 75° C'de 6 saat geleneksel ısıtmadan sonra mikrodalgada 90 dakika ve havada (23° C'de) 6 ay ilave kür ile 94 MPa civarında basınç dayanımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of air curing time added to the microwave curing on the strength of the geopolymer was investigated. Sodium hydroxide NaOH alkali activator is used in the production of a geopolymer. The study focuses on the effects of microwave and air curing on the mechanical and some physical properties of F class fly ash mortars for various periods. For the conventional heating technique, the heat is dissipated from the outside to the interior in the sample, resulting in inhomogeneous and long heating time to reach the desired temperature. Conventional heating was applied at high temperature 75 ° C for 6 hours, then microwave curing was applied at different times (15, 30, 45, 60, 75 and 90 minutes) and at 180 W energy level, then samples were observed to be cured at different times in the air. Tensile strength, compressive strength, workability, and water absorption experiments were carried out on geopolymer mortar samples. It has been found that curing at different times in conventional heat, microwave, and air for 6 hours gives higher resistance compared to those cured for 24 hours only in conventional heating. After 6 hours of conventional heating at 75 ° C, a compressive strength of around 94 MPa was obtained with additional curing in the microwave for 90 minutes and 6 months in the air (at 23 ° C).