أسباب النصر والهزيمة في القرآن الكريم (غزوة أحد أنموذجا)
Kuran'a göre zafer ve hezimetin sebepleri (Uhud Gazvesi örneği) - The reasons of victory and defeat according to the Quran (E.G. The Battle of Uhud)
- Tez No: 632531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TEMİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cihat, Zafer, Hezimet, Kurallar, Kanunlar, Sebepler, Uhud, Jihad, Victory, Defeat, Sunan, Laws, Reasons
- Yıl: 2020
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Yüz yılı aşkın süredir Müslümanlar arasında devam etmekte olan siyasi hezimeti Müslümanların gündemini meşgul etmektedir. Ayrıca bu konu Müslümanların hayatına her yönüyle etki etmektedir. Tezimiz bu konuları araştırma açısından önem arz etmektedir. Onun için tez konusu“Kuran'a Göre Zafer ve Hezimetin Sebepleri (Uhud Gazvesi Örneği)”sur. Konumuz Kurân Kerim'de zafer ve hezimetin kurallarını beyan etmenin yanı sıra, hedefe ulaşmak için sahada uygulamasının nasıl olacağını da beyan etmektedir. Tezimiz bu konuyu Kurân-i Kerim'in zikretmiş olduğu Uhud savaşına tekrar dikkat çekerek, bu konuyu irdelemektedir. Bilindiği üzere Uhud savaşı zaferle başlamış, ardından hezimete uğramış olsa dahi, sonunda zaferle sonuçlanmıştır. Tezimizin sonunda zaferin kurallarına uyulmadığı taktirde savaşa Hz. Peygamber iştirak etmiş olsa dahi hezimetle sonuçlanabileceği açıkça beyan etmektedir. Tezimizin Birinci bölümü, üç fasıldan oluşmakta olup, bu bölümde Cihat, zafer, hezimet gibi kavramları anlamı zikredilmiş ve bununla alakalı meseleler incelenmiştir. Bu ise, Hz. Peygamber'in savaşlarını anlamamızda bize ışık tutacaktır. Tezimizin ikinci bölümü, üç fasıldan oluşmakta olup, bu bölümde zafer ve hezimetin maddi ve manevi kuralları zikredilmektedir. Ayrıca Uhud savaşındaki örnekleri de gözler önüne serilmekte olup, tezimizin en büyük amacı olan Müslümanların siyasi hezimetten kurtuluş yollarına ışık tutmaktadır. Tezimizin üçüncü bölümü, üç fasıldan oluşmakta olup, bu bölümde Uhud savaşındaki olaylar irdelenmektedir. Bilindiği üzere bu savaşta bir dönüm noktası, terbiye ve imtihanı içermektedir. Ayrıca Hz. Peygamber'in sonraki savaşları için ışık tutmaktadır. Nitekim Müslümanlar Uhud savaşından sonra neredeyse hezimete uğramamışlardır. Tezimizin sonuç bölümünde tezin ulaştığı sonuçlar zikredilmektedir. Nitekim bu tez zafer ve hezimetle alakalı tüm verileri göz önüne sermektedir. Bu sebepler tatbik edildiği taktirde ümmet zafere yeniden ulaşacaktır.
Özet (Çeviri)
The case of the political defeat, which Muslims suffer for more than a century and its effects in all aspects of life, occupies an important position. This Master Thesis will illustrate The Reasons Of Victory And Defeat According To The Quran (E.G. The Battle of Uhud). It based on explaining the Sunan (rites) and the laws which lead either to victory or defeat. It is also considered a systematic plan that we can apply on the ground in order to reach the goal, as well as reconsidering the battle of Uhud which is mentioned in the Holy Koran and which begins with victory then defeat and ends with victory with emphasis that the battle will end with defeat if the divin laws of victory are not followed even though the prophet (peace be upon him) participated in the battle. The first chapter contains three researches. It illustrates the correct concepts about Jihad (a war fought by Muslims to defend or spread their beliefs), victory and defeat, and all the issues related to them, in order to help us to understand the methodology in the battles of the prophet (peace be upon him). The second chapter contains three researches, It also explains the Sunan (rites) and the divin laws in victory and defeat as well as the moral And the physical reasons to apply them on Uhud in order to achieve the main purpose of this Master Thesis which is helping and saving Muslims from the loss and the current impasse. The third chapter contains three researches, It illustrates the events in the battle of Uhud, which are considered a turning point, scruting and learning, They also paved the way to other battles after Uhud, in addition to the lessons and the effects of this battle on the other battles, because Muslims didn't lose any one after it. Finally, the Master thesis concludes with mentioning all the results and explaining the reasons for victory and defeat in order to bring glory to this nation if we do as they did.