أسباب اختلاف الأصوليين الصميري والإسنوي في بابي الإجماع والاجتهاد أنموذجاً
Köktenciler Al-Sumairi ve Al-Asnawi'nin konsensüs ve ictihad bölümü bir model olarak farklılığının nedenleri. İncelenmesi ve gerçekleştirilmesi
- Tez No: 786827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh, El-Saymari, El-Isnwi, El-İctihad, El-İcmaa, Fiqh, Al-Saymari, Al-Isnwi, Al-Ijtihad, Al-Ijmaa
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu tez, köktendincilerin İmam el-Kadı el-Saymari (ö. 436 AH) Cemal el-Din el-İsnavi el-Şafi'i (ö. 772 AH)“Usul el-Fıkıh Meselelerinde Anlaşmazlık”ve“Ruhun Sonu Şerh Minhac el-Wasl”kitaplarındaki farklılıklarını ele almaktadır. Çalışmanın önemi, bu iki kitabın hukuk bilimindeki değerinden ve yazarlarının, imamlarının ve bu sanattaki ilerlemelerinin ihtişamından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, araştırma, genel olarak köktendincilerin farklılığına yol açan motiflerin ve özellikle de iki imamın farklılığının, anlaşmazlığın varlıklardaki müctehidin görüşüne dayandığı ve bu köktendinci konulardaki anlaşmazlığa dayandığı hukuki konuları etkileyen nedenleri ortaya koymaktadırve İmam. Araştırmadaki araştırmacı, iki İmam Al- Saymari ve Jamal Al-Din Al-Isnawi'nin köktendinci sözlerini ve aralarındaki köktendinci anlaşmazlığın ifadesini ve iki İmam tarafından benimsenen kanıtların ifadesi yoluyla analitik yaklaşımı, daha sonra köktendinci doktrinlerin kanıtlarını ve bu kanıtların geçerliliğinin zayıflıklarından ve bunların öneminin ifadesini izleyerek“tümevarımsal”yaklaşımı benimsemiş ve çalışma ayrıca bazı kanıtların zayıflığını ve protesto etmeye uygun olmadığını belirterek eleştirel yaklaşımı izlemiştir. Karşılaştırmalı yaklaşım, köktendincilerin konsensüs ve ictihad bölümlerindeki doktrinlerini ve bu konuda El-Saymari ve El-İsnavi'nin doktrinini ve bir tarafta bu iki okul arasındaki karşılaştırmayı, diğer tarafta ise onlarla halkın doktrinini açıklarken de kullanılmıştır. Çalışmanın en belirgin bulguları arasında: El-Saymari protesto hadisleri Pazar günleri de dahil olmak üzere Hanefi okulunun sahiplerini daraltmak ve hadisleri kabul etmek ve almak için belirledikleri şartlara katılmaması durumunda ölçüme daha fazla güvenmeleri, El-İsnevi de dahil olmak üzere konuşmacılar okulu, belirli bir görüş veya doktrine bağlı kalmadan köktendinciliğin kurallarını çıkarmak Köktenciler Al-Sumairi ve Al-Asnawi'nin (konsensüs ve ictihad bölümü) bir model olarak farklılığının nedenleri. incelenmesi ve gerçekleştirilmesi için genel kanıtların soyut bir şekilde değerlendirilmesine dayanırken, El-Saymari ile El-Asnavi arasında konsensüs ve ictihad bölümlerinde ortaya çıkan anlaşmazlığa rağmen, bu onların üzerinde anlaşmaya varmalarını engellemedi. Bazen aynı karar, ispat yöntemleri farklı olsa da.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the difference of the fundamentalists Imam al-Qadi al- Saymari (b. 436 AH) and Imam Jamal al-Din al-Isnawi al-Shafi'i (b. 772 AH) in their books“The Dispute in Matters of Usul al-Fiqh”and“The End of the Soul Sharh Minhaj al-Wasl”in the chapters of consensus and ijtihad as a model for study and research. The importance of the study comes from the value of these two books in the science of jurisprudence, and the majesty of their authors, their imamate and their progress in this art. Also, the research reveals the truth of the motivations that led to the difference of fundamentalists in general, and the difference of the two imams in particular, which affects the jurisprudential topics in which the dispute was based on the opinion of the mujtahid in the assets and the disagreement in those fundamentalist issues. The researcher in the study took the“inductive”approach by tracking the fundamentalist sayings of the two Imams Al-Saymari and Jamal Al-Din Al-Isnawi and the statement of the fundamentalist disagreement between them, and the analytical approach through the statement of the evidence adopted by the two Imams, then the evidence of the fundamentalist doctrines and the statement of the validity of these evidences from their infirmity, and the statement of the significance of them, and the study also followed the critical approach by indicating the weakness of some evidence and its unsuitability to protest, because it is likely or not taken for granted. The comparative approach was also used when explaining the doctrines of the fundamentalists in the chapters of consensus and ijtihad, and the doctrine of Al- Saymari and Al-Isnawi in this and the comparison between these two schools on one side, and between them and the doctrine of the public on the other side. Among the most prominent findings of the study: narrowing the owners of the Hanafi school, including Al-Saymari circle of protest hadith Sundays, and their reliance on inference on the measurement more, in the event that he does not agree with the conditions they set to accept the hadith and take it, while the school of speakers - including Al-Isnawi - is based on abstract consideration of the overall evidence to extract the rules of fundamentalism without being bound by a particular opinion or doctrine, and despite the disagreement that has arisen between Al-Saymari and Al- Asnawi in the chapters of consensus and ijtihad, this did not prevent them from agreeing on Sometimes the same ruling, although the methods of proof are different.