Drama temelli masal anlatıcılığı yöntemi ile verilen problem çözme eğitiminin beş yaş çocuklarının problem çözme becerilerine etkisi
The effect of the problem solving training provided by the drama based storytelling method on the problem solving skills of the five year children
- Tez No: 632550
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN KAYILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Drama, Masal, Masal Anlatıcılığı, Problem Çözme, Preschool, Drama, Story, Storytelling, Problem Solving
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Ev Yönetimi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Araştırmada Drama Temelli Masal Anlatıcılığı Yöntemi ile verilen problem çözme eğitiminin beş yaş çocuklarının problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden yarı deneysel modele göre tasarlanmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Örneklem seçimi yapılırken çok aşamalı örnekleme yönteminden yararlanılmıştır. Araştırmaya, deney grubuna 20 çocuk, kontrol grubuna 20 çocuk olmak üzere, toplam 40 çocuk dahil edilmiştir. Araştırmada deney grubunu oluşturan çocuklar halihazırda uygulanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programına ek olarak toplam 7 hafta boyunca, haftada 2 gün ve 1 saat olmak üzere Drama Temelli Masal Anlatıcılığı Yöntemi ile problem çözme eğitimi verilmiştir. Kontrol grubunda yer alan çocuklar ise bu eğitime dahil edilmemiş, sadece halihazırda uygulanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı kullanılarak günlük eğitim programlarına devam etmişlerdir. Araştırmaya katılan çocukların problem çözme becerileri Problem Çözme Becerileri Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Testler çocuklara deneme öncesi ve sonrasında uygulanmış; ayrıca deney grubuna 2 hafta sonra tekrar uygulanmıştır. Araştırmada verilerin normal dağılım göstermemesinden kaynaklı nonparametrik istatistiksel testler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, halihazırda uygulanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı ile tümleşik olarak uygulanan Drama Temelli Masal Anlatıcılığı Yöntemi ile verilen problem çözme eğitiminin beş yaş çocuklarının problem çözme becerilerine olumlu katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to investigate The Effect Of Problem Solving Training Provided By The Drama Based Storytelling Method on the problem solving skills of five-year-old children. The research is designed according to quasi-experimental model which is one of the quantitative research methods. In the research, semi-experimental design with pretest-posttest control group was used. While making the sample selection, multi-stage sampling method was used. A total of 40 children, including 20 children in the experimental group and 20 children in the control group, were included in the study. In the research, in addition to the Ministry of National Education Preschool Education Program, children who constitute the experimental group have been given problem solving training with The Drama Based Storytelling Method for a total of 7 weeks, 2 days a week and 1 hour. The children in the control group were not included in this education, but continued their daily education programs only using the Ministry of Education Preschool Education Program currently implemented. The problem solving skills of the children participating in the research were evaluated with The Problem Solving Skills Scale. The tests were applied to children before and after the trial; In addition, it was reapplied to the experimental group after 2 weeks. Nonparametric statistical tests were used in the study due to the fact that the data were not normally distributed. As a result of the research, it can be said that the problem-solving education provided with The Drama Based Storytelling Method, which is implemented in integration with the Ministry of National Education Preschool Education Program, has contributed positively to the problem-solving skills of five-year-old children.