Gömülü sistemlerde şifreleme algoritmalarının gerçeklenmesi ve yan kanal ataklarına karşı güçlendirilmesi
Implementation of encryption algorithms in embedded systems and strengthening against side channel attacks
- Tez No: 632576
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEDRİ ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Gömülü sistemler, Yan kanal saldırıları, Farksal Güç Analizi, Kaotik s-box, Embedded systems, Side channel attacks, Differential power analysis, Chaotic s-box
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Hızla gelişen teknoloji, insan hayatını birçok yönden etkilemektedir. Özellikle bilgi teknolojileri alanındaki gelişmeler hızına yetişilemeyecek ölçüye ulaşmış bulunmaktadır. Teknoloji alanında sürekli gelişmeler meydana gelirken bilgi güvenliği kavramı her zamandan daha fazla olacak şekilde önem kazanmış bulunmaktadır. Son yıllara kadar bilgi güvenliği konusunda daha çok şifreleme algoritmalarının matematiksel olarak güçlülüğü ve bilgisayar sistemlerinin yazılımsal olarak güvenliği ön planda tutulmaktaydı. Ancak son yıllarda gömülü sistemler hayatımızın her alanında yer almaya başlamış ve bu sistemlere karşı yapılabilecek yan kanal saldırıları gibi fiziksel saldırılar büyük tehlikeler arz etmeye başlamıştır. Bu tez kapsamında getirilen önerilerle gömülü sistemlerin yan kanal saldırılarına karşı güvenliklerinin maximum seviyeye çıkarılması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Rapidly developing technology affects human life in many ways. In particular, the developments in the field of information technologies have reached a level that cannot be reached. While continuous developments are occurring in the field of technology, the concept of information security has become more important than ever. Until recent years, mathematical strength of encryption algorithms and software security of computer systems were prioritized in terms of information safety. However, embedded systems have started to take place in every area of our lives in recent years and physical attacks such as side-channel attacks against these systems have started to pose great dangers. With the suggestions brought within the scope of this dissertation, it is aimed to maximize the security of embedded systems against side-channel attacks.