Sağlıklı gençlerde kare adımlama egzersiz eğitiminin alt ekstremite motor performans, kas kuvveti ve kas kalitesi üzerine etkisi
The effect of square stepping exercises training on lower extremity motor performance, muscle strength and muscle quality in healthy young people
- Tez No: 632612
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ALTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kare adımlama egzersizleri, sağlıklı genç bireyler, motor performans, kas kuvveti, kas kalitesi, Square stepping exercises, healthy young individuals, motor performance, muscle strenght, muscle quality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı sedanter genç bireylerde kare adımlama egzersiz eğitiminin alt ekstremite motor performans, kas kuvveti ve kas kalitesi üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 20-25 yaş aralığında sağlıklı sedanter genç 120 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar, Kare Adımlama Egzersizleri (KAE) grubu (Grup 1; n=60) ve kontrol grubu (Grup 2; n=60) olmak üzere randomize olarak iki gruba ayrılmıştır. Katılımcıların alt ekstremite motor performansı Vertikal Sıçrama, Yana Atlama, Tek Bacak Squat ve Basamak Çıkma testleri ile değerlendirilmiştir. Kas kuvveti Hand-Held Dinamometresi ile değerlendirilmiştir. Kas kalitesi ise Kas Kalitesi İndeksi ile değerlendirilmiştir. Eğitim grubuna 3 hafta boyunca haftada 4 gün ve her seans 45 dakika olacak şekilde toplam 12 seans boyunca KAE uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir eğitim verilmeyip sadece değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Eğitim sonrası değerlendirmede Grup 1'de alt ekstremite motor performans (vertikal sıçrama, tek bacak squat sağ ve sol bacak, basamak çıkma sağ ve sol bacak ve yana atlama testleri), kas kuvveti sağ ve sol bacak quadriceps femoris kası ve kas kalitesinde anlamlı düzeyde iyileşme görülmüştür (p0,05). Ancak motor performans testlerinden tek bacak squat testi sol bacakta ve kas kuvveti değerlendirmesi sağ quadriceps femoris kasında anlamlı düzeyde gelişme gözlenmiştir (p0.05). Sonuç: Çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlar, KAE eğitimi sağlıklı genç bireylerde uygulandığında alt ekstremite motor performans, kas kuvveti ve kas kalitesi üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of square stepping exercises training on lower extremity motor performance, muscle strenght and muscle quality in healthy sedentary young individuals. Method: A total of 120 healty sedentary young individuals whose ages between 20 and 25 were included in this study. Participants were randomly divided into two groups: Square Stepping Exercises (SSE) group (Group 1; n=60) and control group (Group 2; n=60). Motor performance of lower limb was evaluated by Vertical Jump, Side Jump, One Leg Squat and Step Up tests. Muscle strenght was evaluated by Hand-Held Dynamometer. Muscle quality was evaluated by Muscle Quality Index. Group 1 underwent SSE for 12 session, a total of 3 weeks, 4 days a week for 45 minutes. Any training were given to control group. Results: In Group 1; lower limb motor performance (vertical jump, one leg squat right and left leg, step up right and left leg and lateral jumping), muscle strength, right and left leg quadriceps femoris muscle and muscle quality were significantly improved after training (p0.05). However, significant improvement was found in one leg squat test left leg and muscle strenght right leg quadriceps femoris muscle (p0.05). Conclusion: The results that we obtained from the study showed that SSE training is effective on lower limb motor performance, muscle strength and muscle quality in healthy young individuals.