Kur'an'da ilmin önemi
The importance of knowledge in the Qur'an
  1. Tez No: 632631
  2. Yazar: MERVE YAHŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, İlim, Düşünme, Tefsir, Qur'an, Knowledge, Contemplation, Tafseer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
İnsanın yaradılışına uygun olan Kur'an, insanın huzur içinde yaşaması için gerekli her tür bilgiyi içermektedir. Allah, insanı mükemmel bir şekilde yaratarak, ona öğrenme ve öğretme kabiliyeti vermiştir. Allah, ilimsiz ve medeniyetsiz insan hayatının olamayacağını bildiği için insana hitap ettiği ilk ayetinde okumayı emretmiş, ilk insana varlıkların isim ve mahiyetlerini öğretmiştir. İnsanlığın hakikatleri belirleyip, evrenin sırlarını çözmesi için ilmin talep edilmesini farz kılmıştır.“Kur'an'da İlmin Önemi”adlı bu tezimizde Kur'an ve hadisler bağlamında ilmin önemi tespit edilmeye çalışılmıştır. Giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşan tezimizin giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı ile kaynakları ve metodu yer almaktadır.“İlmin Mahiyeti ve İlim Öğrenme Yolları”adlı birinci bölümde, öncelikle ilmin sözlük ve ıstılahî anlamları üzerinde durulmuş, konuya genel bir bakış mahiyetinde ilmin insan, Kur'an ve hadisler için değeri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde Kur'an ve hadislere göre ilim öğrenme yollarına da yer verilmiştir. Tezimizin“Kur'an'ın İlme Verdiği Değer”adlı ikinci bölümünde ise bizlere kolaylık sağlaması adına Kur'an'da insanın ve ilmin konumunun detaylandırılmasının yanı sıra Kur'an'ın ilme verdiği değeri başka bir açıdan görmek adına Kur'an'da ilmi teşvik eden üslup ve kavramlar ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Qur'an, which is suitable for the creation of mankind, contains all kinds of knowledge necessary for him to live in peace. Allah created man perfectly and gave him the ability to learn and teach. Because Allah knew that there could be no human life without knowledge and civilization, He commanded to read in the first verse that He addressed to man, and taught the first man the names and nature of beings. He made it obligatory for humanity to determine the truth and demand knowledge to solve the secrets of the universe. In our thesis titled“The Importance of Knowledge (ilm) in the Qur'an”, the importance of knowledge is studied in the context of the Qur'an and the Hadiths. In the introduction part of our thesis, which consists of two chapters and conclusions, the subject, importance, purpose, sources, and method of the research are given. In the first chapter titled“The Nature of Knowledge and the Ways of Obtaining Knowledge”, the lexical and practical meanings of knowledge are analyzed, and the value of knowledge in the standpoints of human beings, the Qur'an and the Hadiths is discussed in a general way. In addition, ways of obtaining knowledge according to the Qur'an and the Hadith are also presented. In the second chapter of our thesis titled“The Value That the Qur'an Gives to the Knowledge”, the position of the human and the knowledge in the Qur'an is elaborated for convenience. The concepts that encourage obtaining knowledge in the Qur'an are also discussed in order to see the value that the Qur'an gives to the knowledge from another point of view.