Engelli çocuğa sahip ailelerin evlilik doyum düzeylerinin incelenmesi
Marriage satisfaction levels of families with disabled children
- Tez No: 632680
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Aile, Engellilik, Evlilik, Evlilik Doyumu, Disability, Family, Marriage, Marriage Satisfaction
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada engelli çocuğu olan ailelerde evlilik doyum düzeyini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma genel tarama modelindedir. Araştırma evrenini Tüm Özel Eğitim Kurumları Derneğine bağlı olarak Ankara'da faaliyet gösteren 51 özel özel eğitim merkezinden hizmet alan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan engelli çocuğa sahip aileler oluşturmaktadır. Nicel bir araştırma olarak tasarlanan bu araştırmada soru kâğıdı ile evli çiftlerin evliliklerinin kalitesini değerlendirmek için kullanılan ve Türkiye için geçerliliği ve güvenilirliği Duyan ve Çamur Duyan (2014) tarafından yapılmış Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanteri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcıların Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanterinden (GREDE) aldıkları toplam puan ortalaması (40,15) olup, evlilik doyum düzeylerinin“kötü”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular engelli çocuğa sahip ailelerin evlilik doyum düzeylerinin“kötü”kategorisinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Engelli çocuğa sahip ailelerin evlilik doyumu düzeylerinin arttırılmasında aile danışmanlığı, psikoeğitim ve genetik danışmanlık önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the marriage satisfaction of families with disabled children. The study is in a general survey model. The population of the study is composed of all families with disabled children who receive services from 51 private special education centers operating in Ankara, affiliated with the Association of Private Education Institutions and are willing to participate in the research. In this quantitative study, a questionnaire and Golombok- Rust inventory of marital state, the validity and reliability of which for the Turkish version was carried out by Duyan and Çamur Duyan (2014), were employed. According to the results of the study, the total point average of the participants in the Golombok-Rust Inventory of Marital State was found as (40,15) and the marriage satisfaction levels were found as“bad”. According to the findings of the study, it was found that the marriage satisfaction levels of families with disabled children are in the“bad”category. Family counseling, psychoeducation and genetic counseling can be suggested in order to increase the marriage satisfaction levels of families with disabled children.