Kaynaştırma eğitiminde sosyal beceri ve akademik öz-yeterliğin okul sosyal hizmeti odağında değerlendirilmesi üzerine nicel bir araştırma: Antalya ili örneği
A quantitative research on the evaluation of social skills and academic self-efficacy in the focus of school social work in inclusive education: The case of Antalya province
  1. Tez No: 632681
  2. Yazar: SILA SAKINMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik öz-yeterlik, Kaynaştırma eğitimi, Okul sosyal hizmeti, Özel gereksinimli öğrenci, Sosyal beceri, Academic self-efficacy, Inclusive education, School social work, Student with special needs, Social skill
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, kaynaştırma eğitimi alan ilköğretim öğrencilerinin profilinin çıkarılması, sosyal beceri ve akademik öz-yeterliklerinin bazı değişkenlere göre incelenerek okul sosyal hizmeti odağında değerlendirilmesidir. Araştırmanın evrenini kaynaştırma eğitimi alan İlköğretim II. kademe öğrencileri oluşturmaktadır. Antalya İli Muratpaşa, Konyaaltı ve Kepez merkez ilçelerinin İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri'ne bağlı ilköğretim okullarında II. kademede kaynaştırma eğitimi alan engelli öğrenciler ise araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada üç bölümden oluşan veri toplama aracı kullanılmıştır. Veri toplama aracının birinci bölümünde sosyo-demografik bilgilere ilişkin sorular yer almıştır. İkinci bölümünde çocukların sosyal becerilerini, üçüncü bölümünde ise bu çocukların akademik öz-yeterliklerini belirlemeye yönelik ölçekler kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kaynaştırma öğrencilerinin sosyal beceri düzeylerinin cinsiyet, sınıf ve engellilik türü değişkenlerine göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Ayrıca cinsiyet ve engellilik türü değişkeninin, kaynaştırma öğrencilerinin akademik öz-yeterlikleri üzerinde bir etkisinin olmadığı, sınıf değişkenin ise önemli bir etkisinin olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to profile the students who receive primary inclusive education and to examine their social skills and academic self-efficacy according to some variables, and to evaluate them in the focus of school social work. The population of the study consists of the students of secondary grades in primary school receiving incusive education. The students with disabilities, who receive incusive education at secondary grade of the primary schools affiliated to District National Educational Directorates in central districts of Muratpaşa, Konyaaltı and Kepez in Antalya Province, constitutes the sample of the research. In the research, the data collecting tool consisting of three parts was used. In the first part of the data collecting tool, questions regarding socio-demographic information were included. In the second part, scales were used to determine the social skills of the children, and in the third part, the scales for determining the academic self-efficacy of these children were used. As a result of the research, it was found that social skill levels of the students of inclusive education did not differ depending upon gender, class and type of disability. In addition, it was also detected that the variables of gender and type of disability does not have an impact on the academic self-efficacy of the students of inclusive education while the variable of class was established to have a significant impact.