Ranunculus L. (Ranunculaceae) cinsine ait bazı taksonların polen morfolojileri
Pollen morphology of the some taxa belonging to genus the Ranunculus L. (Ranunculaceae)
- Tez No: 632700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KURŞAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Ranunculaceae, Ranunculus, Polen Morfolojisi, SEM, Ranunculaceae, Ranunculus, Pollen Morphology, SEM
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Ranunculaceae familyasına ait 20 takson [R. trichophyllus Chaix ex Vill., R. repens L., R. constantinopolitanus (DC.) d'Urv., R. damascenus Boiss. & Gaill., R. sericeus Banks & Sol., R. kotschyi Boiss., R. illyricus subsp. illyricus L., R. fenzlii Boiss., R. arvensis L., R. dissectus M. Bieb. subsp. huetii (Boiss.) P.H. Davis, R. macrorrhynchus subsp. trigonocarpus (Boiss.) P.H. Davis, R. isthmicus Boiss. subsp. stepporum P.H. Davis, R. poluninii P.H. Davis, R. sintenisii Freyn, R. munzurensis S. Erik & Yıld., R. crateris P.H. Davis, R. vanensis P.H. Davis, R. kochii Ledeb., R. rumelicus Griseb., R. cornutus DC.], palinolojik özellikleri açısından Işık Mikroskobu (LM) ve Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) kullanılarak incelenmiştir. Wodehouse metodu ile hazırlanan polen preparatlarındaki polenlerin mikrofotoğrafları çekilmiştir. Yapılan morfolojik incelemeler sonucunda polen boyutlarının, apertür çeşit ve sayılarının taksonlar arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Polenlerin 15 taksonu kolpuslu, 4 taksonu porlu ve 1 tanesi de apertürsüzdür. Çalışılan taksonların tümünde ekzinde tektum bulunmaktadır. Bazı taksonlarda insula adı verilen adacıklı yapılar gözlenmiştir. Çoğunluğu 3 kolpatlı olmakla birlikte, 4-5 veya çok kolpatlı (nadiren spiraperturat), periporat ve inapertürat olan taksonlar da görülmüştür. Kolpusa sahip olan polenlerin tipi 3-4-5 veya perikolpat, şekli prolat-sferoidal, skulptürü skabrat, perforattır. Pora sahip olan polenlerin tipi periporat, şekli prolat-sferoidal, skulptürü skabrat, perforattır. İnapertürat olan taksonun (R. arvensis) polen şekli prolat sferoidal, skulptürü ekinat, skabrat, perforattır.
Özet (Çeviri)
In this study, 20 taxa [R. trichophyllus Chaix ex Vill., R. repens L., R. constantinopolitanus (DC.) d'Urv., R. damascenus Boiss. & Gaill., R. sericeus Banks & Sol., R. kotschyi Boiss., R. illyricus subsp. illyricus L., R. fenzlii Boiss., R. arvensis L., R. dissectus M. Bieb. subsp. huetii (Boiss.) P.H. Davis, R. macrorrhynchus subsp. trigonocarpus (Boiss.) P.H. Davis, R. isthmicus Boiss. subsp. stepporum P.H. Davis, R. poluninii P.H. Davis, R. sintenisii Freyn, R. munzurensis S. Erik & Yıld., R. crateris P.H. Davis, R. vanensis P.H. Davis, R. kochii Ledeb., R. rumelicus Griseb., R. cornutus DC.] belonging to Ranunculaceae family were examined in terms of palynological properties by using Light Microscope (LM) and Scanning Electron Microscope (SEM). Microphotographs of the pollen in the pollen preparations prepared by the Wodehouse method were taken. As a result of the morphological examinations, it has been determined that the pollen sizes, aperture types and numbers differ between taxa. 15 taxa of pollen are with colpus, 4 taxa are porus and 1 of them are without aperture. All of the taxa studied have a tectum on the exine. In some taxa, exine structures called insula have been observed. Although most of them are 3 colpate, 4-5 or multi-colpate (rarely spiraperturate), periporate and inaperturate have also been seen. The types of pollen that have colpi are 3-4-5 or pericolpate, the shape is prolate-spheroidal, sculpture scabrate, perforate. The type of pollen possessing pora is periporate, its shape is prolate-spheroidal, sculpture scabrate, perforate. The pollen form of the taxa (R. arvensis), which is the inaperturate, is prolate spheroidal, sculpture echinate, scabrate, perforate.