Fare adipoz doku kök hücre popülasyonunda obezite ve pluripotensi ilişkisinin değerlendirilmesi
- Tez No: 632705
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Obezite, DIO, TRA-1-60, Senesens, Kolon Oluşturma Birimi, Alkalin fosfataz, Obesity, DIO, TRA-1-60, Senescence, Colon Forming Unite, Alkaline phosphatase
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Obezite bugün modern dünyanın en önemli halk sağlığı sorunudur. Yüksek yağ, atıştırmalık yiyecekler, genetik ve çevresel faktörler, obeziteye neden olabilir. Enerji dengesindeki bozukluklar adipoz dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücreleri olumsuz etkileyebilir. Bu bozukluklar mezenkimal kök hücrelerin stemness özelliklerini etkiler. Çalışmadaki amaç, normal yağ (NF) ve diyetle indüklenen obez (DIO) fare modelinde TRA-1-60 ile etiketlenmiş adipoz doku kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin pluripotensisini değerlendirmektir. Akış sitometri analizinde, NF ve DIO farelerinin hücre popülasyonları SSEA3, SSEA4 ve TRA-1-60 pluripotent belirteçler ile boyandı. NF ve DIO' da SSEA3 ve SSEA4 ile işaretlenmiş hücre popülasyonları gözlenmedi, ancak TRA-1-60 ile işaretlenmiş hücre popülasyonu NF' de %1,7 ve DIO hücre popülasyonlarında %1,3 idi. Tüm popülasyona ek olarak, TRA-1-60 negatif popülasyonlar ve TRA-1-60 pozitif popülasyonlar, koloni oluşturan, yaşlanma ve alkalin fosfataz analizleri ile değerlendirildi. DIO / TRA-1-60 negatif popülasyonda NF ve DIO' nun senesens düzeyi diğer gruplara göre anlamlı olarak artmıştır. TRA-1-60 pozitif hücre popülasyonu, bu hücrelerin bütün ve negatif popülasyonuna kıyasla hem NF hem de DIO gruplarında alkalin fosfataz analizinde daha yüksek ekspresyona sahiptir. Koloni oluşturma testinde, NF / TRA-1-60 pozitif hücre popülasyonu, NF negatif ve pozitif hücre popülasyonlarına kıyasla daha kolonize olmuştur, ancak DİO/tüm popülasyon, diğer tüm hücre gruplarından daha kolonize olmuştur. Obezite, kendini yenileme kapasitesi, farklılaşma ve rejeneratif özellik gibi hücrenin pluripotensi özelliklerinin azalmasına yol açan TRA-1-60 belirteç hücrelerinin ekspresyonunu azaltır.
Özet (Çeviri)
Obesity is the most urgent public health problem in the modern world today. High fat, snack food, genetic and environmental factors, can lead to obesity. Impairments in energy balance can adversely affect adipose tissue-derived mesenchymal stem cells. These impairments affect the stemness properties of mesenchymal stem cells. The aim study was to evaluate the pluripotency of adipose tissue-derived mesenchymal stem cells labelled with TRA1-60 in normal fat (NF) and diet induced obese (DIO) mice model. In the flow cytometry analysis, the cell populations of NF and DIO mice were stained with SSEA3, SSEA4, and TRA-1-60 pluripotent markers. In NF and DIO, cell populations that marked with SSEA3 and SSEA4 was not observed but the cell population marked with TRA-1-60 was 1.7% in NF and 1.3% in DIO cell populations. In addition to the whole population, TRA-1-60 negative populations and TRA-1-60 positive populations were evaluated by colony-forming, senescence, and alkaline phosphatase assays. The senescence level of NF and DIO was significantly increased in DIO/TRA-1-60 negative population when compared with other groups. TRA-1-60 positive cell population have higher expression in the alkaline phosphatase assay both in NF and DIO groups when compared to the whole and negative population of these cells. In the colony formation assay, NF/TRA-1-60 positive cell population was more colonized when compared to NF negative and DIO positive cell populations, but DIO/ whole population was more colonized than the all groups of cells. Obesity decrease the expression of TRA-1-60 markers of cells that lead to decrease the pluripotency proprieties of cell like self-renewal capacity, differentiation and regenerative property.