Karotis arter stenti uygulanan hastalarda işlem öncesi ve sonrası kalp-ayak bileği vasküler indeksi (CAVI) değerlerinin karşılaştırılması
- Tez No: 632810
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED NECATİ MURAT AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Karotis arter hastalığı, kalp-ayak bileği vasküler indeksi, karotis arter stenti, Carotid artery disease, heart-ankle vascular index, carotid artery stent
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Çalışmamızda, karotis stenti uygulanması öncesinde, sonrasında ve 30 gün sonra CAVI ölçümü yapılarak, karotist stent sonrası vücutta oluşan hemodinamik değişikliklerin, arteriyel sertlik ile ilişkisinin araştırılması planlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız 2018-2019 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde karotis stenti takılan hastaların prospektif olarak takip edilmesi ile gerçekleştirildi. Hastaların demografik verileri ve risk faktörleri kaydedildi. Hastalardan son 6 ay içinde serebrovasküler hastalık ve geçici iskemik atak öyküsü olanlar semptomatik, diğerleri asemptomatik olarak gruplara ayrıldı. Hastalardan rutin olarak alınmış olan laboratuvar parametreleri kaydedildi. Hastalara femoral arter yoluyla bilateral karotis anjiografi uygulandı. İşlem öncesi CAVI ölçümleri yapıldı ve kaydedildi. Karotis arter hastalığında stent kriterlerini karşılayan hastalara aynı seansta karotis stenti uygulandı. Hastaların işlem sonrası CAVI ölçümleri alındı. İşlemden 30 gün sonra kontrol CAVI ölçümleri alındı ve kayıt edildi. BULGULAR: Çalışmaya katılan olgulardan 13 tanesi (%33,3) kadın iken, 26 tanesi (%66,7) erkekti. Hastaların yaşları ortalama 69,5±9,5 yıl olup, 54 ile 86 yaş aralığında değişim göstermekteydi. Hastaların boyun BT karotis arter darlığı yüzdesi ortalama 73,8±8,8 olup, karotis anjiyografide darlık yüzdesi ortalama 89,9±8,5 ve karotis doppler USG'de darlık yüzdesi ortalama 71,5±10,8 idi. Hastalardan 18 tanesinde (%46,2) sağ karotise işlem uygulanırken, 21 tanesinde (%53,8) ise sol karotise işlem uygulandı. Hastaların sol kol ve bacaklarından işlem öncesinde ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,49±1,79; işlemden 24 saat sonra ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,45±1,54 ve işlemden 30 gün sonra ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,77±1,41 idi. Sol kol ve bacaklarından üç farklı zamanda ölçülen CAVİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p=0.512). Hastaların sağ kol ve bacaklarından işlem öncesinde ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,35±1,96; işlemden 24 saat sonra ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,48±1,87 ve işlemden 30 gün sonra ölçülen ortalama CAVİ değeri 8,72±1,47 idi. Sağ kol ve bacaklarından üç farklı zamanda ölçülen CAVİ değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu(p=0.535). SONUÇ: Arteryel sertliğin, karotis stenti uygulanması öncesinde, sonrasında ve 30. günde anlamlı olarak değişmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVES: In our study, we planned to investigate the change in arterial stiffness measured by cardio-ankle vascular index with carotid artery stenting procedure. MATERİALS AND METHOD: Our study was conducted in Sakarya University Training and Research Hospital. Patients who were admitted to catheter laboratory for carotid artery stenting procedure were prospectively investigated. Demographic data and risk factors of the patients were recorded. Patients with a history of cerebrovascular disease and transient ischemic attack in the last 6 months were considered as symptomatic, others were considered asymptomatic. Patients underwent bilateral carotid angiography via femoral route. CAVI measurements were made and recorded for all patients before the procedure. Patients who had carotid stent in the same session underwent repeat CAVI measurements immediately after the procedure and 30th day after the index procedure. RESULTS: Thirteen (33.3%) of the subjects who participated in the study were female, while 26 (66.7%) were male. The average age of the patients was 69.5 ± 9.5 years and varied between 54 and 86 years. The mean cervical CT carotid artery stenosis percentage of the patients was 73.8 ± 8.8, the mean stenosis percentage in carotid angiography was 89.9 ± 8.5 and the mean stenosis percentage was 71.5 ± 10.8 in the carotid doppler USG. In 18 patients (46.2%), the right carotid procedure was applied, while in 21 (53.8%), the left carotid procedure was applied. The mean CAVI value measured from the left arm and legs of the patients before the procedure was 8.49 ± 1.79; The mean CAVI value measured 24 hours after the procedure was 8.45 ± 1.54 and the mean CAVI value measured 30 days after the procedure was 8.77 ± 1.41. There was no statistically significant difference between CAVI values measured at three different times from the left arms and legs (p = 0.512). The mean CAVI value measured from the right arms and legs of the patients before the procedure was 8.35 ± 1.96; the mean CAVI value measured 24 hours after the procedure was 8.48 ± 1.87 and the mean CAVI value measured 30 days after the procedure was 8.72 ± 1.47. There was no statistically significant difference between CAVI values measured at three different times from the right arms and legs (p = 0.535). CONCLUSİON: It was found that arterial stiffness did not change significantly before, after, and on the 30th day of application of the carotid stent.