Using Educational Informatics Network (EBA) as an educational learning platform in EFL courses in Turkey
Eğitim Bilişim Ağı'nın (EBA) bir öğrenme platformu olarak Türkiye'de İngilizce derslerinde kullanımı
- Tez No: 632850
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU ŞİRE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FATİH Projesi, İngilizce Öğretmenleri, İngilizce dersi e-içerikleri, EBA, Eğitim Bilişim Ağı, Öğrenme Platformu, FATIH Project, EFL teachers, English e-content, EBA, EIN, Educational Informatics Network, Educational Learning Platform
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2011 yılında tanıtılan FATİH Projesi, dünyadaki önemli eğitim teknolojisi projelerinden biridir. Proje kapsamında okullarda etkileşimli tahtaların kurulması ve internet altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmalar ön plana çıkmaktadır. FATİH Projesi'nin bileşenlerinden biri olan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ise okullarda öğretilen dersleri desteklemek amacıyla e-içerikler ve ders materyalleri sunulan sosyal bir öğrenme platformudur. Bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretmenlerinin EBA hakkındaki görüşlerini incelemek, EBA kullanım düzeylerini ve platformun geliştirilmesi için önerilerini çeşitli değişkenlere göre belirlemektir. Araştırma, karma araştırma yöntemlerinden açımlayıcı sıralı araştırma desenine göre tasarlanmıştır. Araştırmanın amacı kapsamında, 2019-2020 eğitim öğretim yılında Türkiye'de Hatay ilinde görev yapan ve kolayda örnekleme yoluyla ulaşılan 547 İngilizce öğretmeni araştırmanın nicel veri toplama aşaması olan anket uygulamasına katılmıştır. Ayrıca amaçlı örnekleme yöntemiyle seçilen 10 İngilizce öğretmeni ile araştırmanın nitel veri toplama aşamasında yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Çalışmada iki farklı veri toplama aracı bulunduğundan iki aşamalı bir veri toplama ve analiz etme süreci benimsenmiştir. Bu kapsamda, ilk aşamada nicel verilerin analizinde SPSS ve AMOS programlarının deneme sürümleri kullanılmıştır. Öte yandan, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmanın nicel bulgularına göre, İngilizce öğretmenlerinin EBA hakkındaki görüşleri eğitim düzeylerine ve EBA'ya kayıtlı olma durumlarına göre anlamlı değişiklik gösterirken, EBA kullanım düzeyleri bakımından ise cinsiyetlerine, eğitim düzeylerine, EBA'ya kayıtlı olma durumlarına ve FATİH Projesi hakkında bilgi sahibi olmalarına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca öğretmenlerin EBA'yla ilgili çözüm önerileri EBA'ya kayıtlı olma durumlarına göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Son olarak, çalışmanın nicel bulgularına göre İngilizce öğretmenlerinin EBA kullanırken sıklıkla altyapı sorunları, yetersiz ders e-içerikleri, interaktif materyallerin eksikliği ve içeriklerin ilgi çekici olmaması gibi problemler yaşadıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın bu bulguları EBA'nın İngilizce derslerinde kullanımının artırılması ve İngilizce öğretmenlerinin fikirlerinin daha olumlu hale gelmesi için öğretmenlerin sundukları önerilerin dikkate alınması gerektiğininin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
The FATIH Project, which was introduced by the Ministry of National Education in 2011, is one of the important educational technology projects in the world. Within the scope of the project, comprehensive activities were carried out for the establishment of interactive whiteboards in schools and the development of internet infrastructure. The Educational Informatics Network (EIN/EBA) is one of the components of the FATIH Project, and it is a social learning platform where e-contents and course materials are offered to support the lessons taught in schools. Thus, this study aims to investigate the EFL teachers' opinions about EIN, determine their EIN usage levels, and examine the suggestions for the improvement of the platform by various variables. The study was designed with the explanatory sequential research design, one of the mixed-method research designs. Based on this objective, 547 EFL teachers who were employed in the Hatay city of Turkey during the 2019-2020 academic year and selected by the convenience sampling participated in the questionnaire, which is the quantitative data collection stage of the research. In addition, semi-structured interviews were conducted with 10 EFL teachers selected by purposive sampling method in the qualitative data collection stage of the research. Since there are two data collection tools in the study, a two-stage data collection and analysis procedure was adopted. In this context, trial versions of SPSS and AMOS software are used in the analysis of quantitative data. On the other hand, the content analysis method is used for the analysis of qualitative data. According to the quantitative findings of the research, while the opinions of the EFL teachers about EIN differ significantly by their education level and being a registered user on EIN, the EIN usage levels of the participant teachers show difference by gender, educational status, being a registered user on EIN, and having information about the FATIH Project. Moreover, the teachers' suggestions about EIN show a significant difference by being a registered user on EIN. Finally, the qualitative results of the study determine that the EFL teachers often experience problems such as infrastructure difficulties, insufficient course e-contents, the lack of interactive materials, and uninteresting course contents when using EIN. These findings underline that the suggestions of the EFL teachers should be taken into consideration to increase the usage levels of EIN in English courses and to make their opinions more positive.