Katılım bankacılığı performans etkinlik analizi: Türkiye Finans Katılım Bankası örneği
Participation banking activity performance analysis: Example of Turkey Finance Bank engagement
  1. Tez No: 632918
  2. Yazar: ÖZNUR ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Katılım bankacılığı, Etkinlik, Analiz, Veri Zarflama Analizi, Gri İlişkiler Analizi, Trend Analizi, Banking, Participation banking, Efficiency, Analys, Data Envelopment Analysis, Gray Relations Analysis, Trend Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Sektörel bakımdan bankacılık; sağlam bir finansal sistemde kullanılan en önemli araçtır. Katılım bankacılığı ise bankacılık sektörü içinde payı olan ve zamanla artış gösteren türüdür. Ülkemizde ise bankacılık 1847 yılında İstanbul Bankası ismiyle iki banker tarafından yapılan bir oluşumla başlamıştır. Ülkemizde katılım bankacılığı ise 1983 yılında çıkartılan bir kararname ile ''özel finans kurumu'' adı ile gündeme gelmiş,1985 yılında Albaraka Türk Katılım Bankası ve Faysal Finans Bankasının faaliyete girmesi ile başlamıştır. Çalışmamızda ise bankacılığın ve katılım bankacılığının hem dünyada hem de ülkemizdeki tarihsel gelişimini görmekteyiz. Ayrıca katılım bankacılığının işleyiş, prensip ve yöntemlerine de değinilmektedir. Etkinlik analizinde kullanılan yöntemler ve literatürde kullanılan çalışmalar da bulunmaktadır. Son olarak örnek model Türkiye Finans Katılım Bankası faaliyet raporuna ait aktif toplamı, kullandırılan fonlar, toplanan fonlar, net kâr payı gelirleri, ödenmiş sermaye, net dönem kârı, öz kaynaklar, şube ve çalışan sayısı verilerinin son on yıllık (2009-2018) verileri kullanılarak bankanın performans değerlendirmesi yapılmıştır. Performans değerlendirmesi yapılırken Veri Zarflama Analiz (VZA) yöntemi ve Gri İlişkisel Analiz (GİA) yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca bu yıllara ait bilgiler kullanılarak Trend Analizi yöntemi de yapılmış ve grafiksel verilere de ulaşılmıştır. Ayrıca analiz sonucunda 2009-2018 yılları arasında Türkiye Finans Katılım Bankası'nın etkin performans gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
From a sectoral perspective, banking is the most important business in a durable financial system. Participation banking is a part of banking business which has increased its share within this sector day by day. In our country, banking business started in 1847 with the formation of two bankers under the name of“Istanbul Bank”. Participation banking has become a term in Turkey bylaw which is called as“private finance institution'' in 1983 and started to operate with ”Albaraka Turk Participation Bank“ and ”Faysal Finance Bank" in 1985. In our study, the historical development of banking and participation banking both in the world and in our country has been investigated. The principles, methods and mechanism of participation banking are also part of this paper. Methods that used in efficiency analysis and the literature studies are also being covered. Finally, the model is being used to make a performance evaluation of the bank by using Turkey Finance Participation Bank's activity report which includes the last ten years' (2009-2018) data of total assets, disbursed funds, total funds, net dividend income, paid-in capital, net profit, equity, number of branches and employee. Data Envelopment Analysis (DEA) and Gray Relational Analysis (GRA) methods are used for performance evaluation. In addition to this, trend analysis method is used to evaluate the data set and have the graphical data.Also between the years 2009-2018 as a result of analysis, it is determined that the effective performance of Turkey Finans Participation Bank.