Barak kerpiç konut mimarisinin sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi
Evaluation of barak kerpi̇ç residence architecture in terms of sustainability
  1. Tez No: 632948
  2. Yazar: VİJDAN AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BİLGE IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Kerpiç, Barak, Sürdürülebilir Yapı, Gaziantep, Adobe, Barak, Sustainable Buildin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
BARAK KERPİÇ KONUT MİMARİSİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ AKTAŞ, Vijdan Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bilge IŞIK Şubat 2020 Bugünün şartları doğrultusunda yüksek teknoloji beraberinde tabiat tarafından başa çıkılamayan çevre kirliliğini de getirmektedir. Bu çerçevede günümüzde çevre korunumu ve sürdürülebilirliği önde tutan uygulayıcı ve planlamacılar, üretimleri esnasında enerjiye ihtiyaç duymayan ya da göreceli olarak daha düşük enerji gereksinimi gösteren, kullanımları esnasında minimum enerjiyle konfor şartlarını temin eden ekolojik malzemelere yönelmektedir. Bu kapsamda geleneksel malzeme olan kerpiç, üretim aşamasıyla başlayıp, tüketim ve kullanım safhasına dek oldukça düşük enerji gereksinimiyle çevreye hassas tabi bir yapı malzemesi şeklinde kendini göstermektedir. Üretimlerinde bir tesise gereksinim duymayan ilaveten yalıtım da temin eden ve rutubeti dengeleyen yapısıyla konforlu bir sürdürülebilir yapı malzemesidir. Kerpiç malzemesinin önemli üstünlükleri arasında; ekonomik ve sağlıklı olması, yöresel olanaklarla ve basit aletlerden yararlanılarak kolay bir şekilde üretilebilmesi, yapımı için enerjiye gereksinim duyulmaması ve zararlı gazların atmosfere salınmaması sayılabilir. Gaziantep çevresinde Barak kültüründe kerpiç mimari kullanılmıştır. Çalışmada Kerpiç mimarinin sürdürülebilir ölçütleri incelenerek, günümüzde kerpiç yapı kullanımına katkıda bulunulmuştur. Bu çalışmanın amacı Barak kültürel yapısı içerisinde kendine yer bulan kerpiç yapılara ait bazı karakteristiklerin tespit edilmesidir. Bulgulanan neticeler, geleneksel bir yapı malzemesi olan kerpiçten Barak mimarisinde modern bir yapı malzemesi şeklinde de yararlanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF BARAK KERPİÇ RESIDENCE ARCHITECTURE IN TERMS OF SUSTAINABILITY AKTAŞ, Vijdan M.Sc. in Architecture Supervisor(s): Prof. Dr. Bilge IŞIK Şubat 2020 In line with today's conditions, high technology brings environmental pollution that cannot be cured by nature. Today's practitioners and planners, who prioritize environmental protection and sustainability, turn to ecological materials that do not require energy during their production or that require relatively lower energy and that provide comfort conditions with minimum energy during their use. In this context, adobe, which is a conventional material, manifests itself as an environmentally sensitive building material with very low energy requirements starting from the production stage to the usage and consumption phase. It is a comfortable sustainable building material with its structure that does not need a facility in its production and also provides insulation and balances moisture. Among the important advantages of adobe material; It is economical and healthy, it can be produced easily by using local tools and simple tools, no energy is used for its construction and there is no emission of harmful gases into the atmosphere. Adobe architecture was used in Barak culture around Gaziantep. In the study, sustainable criteria of mudbrick architecture were examined and today, mudbrick building contribution was made.The goal of this study is to determine some characteristics of adobe structures found in Barak cultural structure. The results show that adobe, which is a traditional building material, can also be used as a contemporary building material in Barak architecture.