Mimari tasarımda BIM
BIM in architectural design
  1. Tez No: 633007
  2. Yazar: GİZEM KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA YEKDANE TOKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Mimari tasarım, BIM-Bina bilgi modellemesi, Tasarım teknolojisi, Teknoloji, Architectural design, BIM-Building information modeling, Design technology, Technology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bina Bilgi Modellemesi (BIM), projelerin üç boyutlu ve dijital olarak yönetildiği bir süreçtir. BIM proje süreci (mimari tasarım, uygulama - inşaat ve yapım sonrası aşamalar), mimarlık, mühendislik ve inşaat sektörü için yeni bir dönem açmıştır. Farklı disiplinlerin birlikte kolaylıkla çalışmasını sağlayan BIM sistemi, sadece 3B modellemeyi değil aynı zamanda proje planlaması, maliyet hesabı, sürdürülebilirlik ve tesis yönetimini de desteklemektedir. Projelerde BIM, bina yaşam döngüsü boyunca kullanıldığı gibi aynı zamanda sadece tasarım veya uygulama veya işletme vb. aşamalarda da kullanılmaktadır. Fakat süreçte, tek aşamada kullanılması BIM'in sağladığı avantajları da azaltmaktadır. Bu bağlamda, tez çalışmasında mimari tasarım aşamasında, uygulama ve inşaat aşamasında ve yapım sonrası aşamalarda örnek projeler üzerinden BIM kullanımının avantajları ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda, mimari tasarım aşamasında BIM'in kullanıldığı örnekler ile, özellikle büyük ölçekli projelerde disiplinlerarası çalışma yapıldığı ve bilgiler eksiksiz doldurulduğu takdirde, BIM'in ileriki aşamalar için büyük avantajlar sağlayabileceği tespit edilmiştir. Aynı zamanda en etkili kullanım sürecinin yapım aşaması olduğu fakat süreçlerin birbirlerini beslediği gözlemlenmiştir. Böylece yapı yaşam döngüsü boyunca BIM kullanımının süreci kolaylaştırdığı, en karmaşık yapılarda bile tasarımı aynı zamanda da inşaat aşamasında imalatları kolaylaştırmakla birlikte yapım sürecini de disiplinlerin birlikte çalışması ile hızlandırmaktadır. Proje yaşam döngüsünün etkili bir şekilde sürdürülmesi için tüm aşamaların sırasıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Building Information Modeling (BIM) is a process in which projects are managed in three dimensions and digitally.The BIM project process has opened a new era for the architecture, engineering and construction (AEC) industry, leaving traditional CAD methods behind. The system which enables diffrent disciplines to work together easily, supports not only 3D modelings but also project planning, cost estimation, sustainability and facility management. In projects, BIM is used not only throughout the building life cycle, it is also used in stages like only design or application or operation, etc. However, using it in a single step in the process also reduce the advantages of BIM. In this context, the advantages of using BIM with sample projects in the architectural design phase, construction phase and post-construction phase are revealed in the study. As a result of the study, it has been determined that BIM can provide great advantages for future stages, with examples where BIM is used in architectural design stage, especially in large-scale projects, which interdisiplinary studies are made and informations are filled completely. At the same time, it was observed that the most effective process is the construction phase but all processes feed each other. Thus, the use of BIM throughout the building life cycle facilitates the process, even in the most complex structures, it also facilitates the manufacturing process during the construction phase and speeds up the construction process with the cooperation of the disciplines. All phases need to be carried out in order for the project life cycle to me maintained effectively.