Sosyal hizmet uzmanlarının müdahale aşamalarındaki kültürel yetkinliği üzerine nicel bir araştırma
A quantitative research on the cultural competence in intervention stages
  1. Tez No: 633058
  2. Yazar: BEGÜM ŞEN VARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürcü Sosyal Hizmet, Kültürel Yetkinlik, Sosyal Hizmet Müdahalesi, Sosyal Hizmet Uzmanı, Cultural Competence, Multicultural Social Work, Social Work Intervention, Social Worker
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Toplumların çokkültürlü bir yapıya dönüşmesi sosyal hizmet uygulamalarında kültürel yetkinliğin önemini arttırmıştır. Bu toplumlarda uygulamalar yürüten sosyal hizmet uzmanlarından bilgi, beceri ve değer boyutunda kültürel yetkinliklerini geliştirmeleri beklenir hale gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, sosyal hizmet uzmanlarının kültürel yetkinliğinin ölçülmesi amacıyla ülkemizde kullanılabilecek bir ölçeğin uyarlama çalışmasının yapılması, bu sosyal hizmet uzmanlarının demografik ve mesleki özelliklerini belirleyerek müdahale aşamalarındaki kültürel yetkinliklerinin bu değişkenlere göre incelenmesidir. Araştırmada uygun örnekleme yöntemi kullanılmış ve 2014-2020 yılları arasında mezun olan 303 gönüllü sosyal hizmet uzmanı araştırmaya katılmıştır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, ASK (Tutum-Beceri-Bilgi) Kültürel Yetkinlik Kendini Değerlendirme Ölçeği-Kısa Versiyonu ile Kültürlerarası Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS paket programları ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda ASK (Tutum-Beceri-Bilgi) Kültürel Yetkinlik Kendini Değerlendirme Ölçeği-Kısa Versiyonu'nun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca eğitim düzeyine, mesleki deneyim süresine, yabancı dil bilme durumuna ve süpervizyon desteğine ihtiyaç duyma sıklığına göre kültürel yetkinliğin farklılaştığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The transformation of societies into a multicultural structure has increased the importance of cultural competence in social work practices. It has become expected that social workers who practice in these societies will develop their cultural competencies in the dimension of knowledge, skills and value. The aim of this study is to make an adaptation study of a scale that can be used in our country in order to measure the cultural competence of social workers, and to examine the cultural competencies of these social workers at the intervention stages according to these variables. Appropriate sampling method was used in the research and 303 volunteer social workers who graduated between 2014-2020 participated in the research. In the data collection, Introductory Information Form, ASK (Attitude-Skill-Knowledge) Cultural Competency Self-Assessment Scale-Short Version and Intercultural Awareness Scale were used. The data obtained were analyzed with SPSS and AMOS package programs. As a result of the research, it was determined that ASK (Attitude-Skill-Knowledge) Cultural Competence Self-Evaluation Scale-Short Version is a valid and reliable measurement tool. In addition, it is concluded that cultural competence differs according to the level of education, professional experience period, foreign language knowledge and frequency of need for supervision support.