Üniversite öğrencilerinin seyahat firması seçiminde hizmete ilişkin algılarını belirlemeye yönelik bir saha araştırması
A field survey to determine the perceptions of university students about service in the selection of travel companies
  1. Tez No: 633122
  2. Yazar: HACERE KÜÇÜKSOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Seyahat Firması, Halkla İlişkiler, Hizmet Kalitesi, Seyahat Unsurları, Müşteri, Travel Company, Public Relations, Service Quality, Elements of Travel, Customer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Geçmişten günümüze dek insanlar seyahat etmek için birçok yol kullanmışlardır. Ancak zaman içerisinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte seyahat etme yöntemleri de değişmiştir. Ortaya çıkan talep doğrultusunda seyahat firmaları kurulmaya başlamıştır. Bu doğrultuda müşterilerine daha iyi hizmet vermek isteyen firmalar halkla ilişkiler uygulamalarına önem vermeye başlamışlardır. Üniversite öğrencileri seyahat firmalarını en çok tercih eden yolculardan bir kısmını oluşturmaktadır. Şehir değiştirmek zorunda kalan öğrenciler bu seyahat firmalarından faydalanmaktadırlar. Türkiye'de seyahat firmalarının halkla ilişkiler uygulamaları hakkında pek fazla çalışma yapılmadığı görülmüştür. Bu nedenle bu çalışmada üniversite öğrencilerinin seyahat firmalarına yönelik hizmet kalite algılarının ölçülmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda İzmir'de öğrenim gören 400 üniversite öğrencisine anket uygulaması yapılmıştır. Analiz sonucunda İzmir'de öğrenim görmek için gelen ve seyahat firması kullanan öğrencilerin seyahat edecekleri otobüs firmalarını seçerken en önem verdikleri unsur“güvenilir ve anlayışlı olunması”sonucu elde edilmiştir. Öğrencilerin algıladıkları hizmet kalite algılarında katılımın en çok sağlandığı ve yüksek önem derecesine sahip unsurlarda sırasıyla“rezervasyon ve bilet işlemlerinde internetten yapmış olduğum ödemelerde güvenilirdir”bunu“rezervasyon ve bilet alma işlemleri için web sitesi ve mobil uygulamalarda yeterli ve kullanımı kolaydır”takip etmektedir. Daha sonra ise“rezervasyon, bilet satın alma işlemleri kolaydır”şeklinde öğrencilerin yüksek katılım gösterdiği önem derecesi yüksek unsurlar olmuştur.
Özet (Çeviri)
People have used many ways to travel. However, with the development of technology, travel methods have also changed over time. Travel companies started to be established with the emerging demand. In this regard, companies that want to serve their customers better have started to give importance to public relations issues. University students are some of the passengers who prefer travel companies the most. Students who have to change cities benefit from these travel companies. It's observed that not much work done in this issue in Turkey. For this reason, this study aimed to measure the quality perceptions of university students towards travel companies. For this purpose, a questionnaire was applied to 400 university students studying in Izmir. As a result of the analysis, the most important element of the students who come to study in Izmir and use a travel company when choosing the bus companies they will travel to was“being reliable and understanding”. Students ' perception of service quality is the most attended and high importance in the elements, respectively“booking and ticket transactions made online payments are reliable”this is followed by“booking and ticketing transactions for the web site and mobile applications are sufficient and easy to use”. Later,“ booking, buying tickets is easy ”was the high importance of students in the form of high participation.