Üniversite öğrencilerinin pandemi döneminde Youtube'dan bir öğrenme teknolojisi olarak yararlanmaları üzerine bir araştırma
A research on university students' use of Youtube as a learning technology during the pandemic period
  1. Tez No: 856725
  2. Yazar: BUSE KOTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜSTÜN ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: YouTube, Covid-19 Pandemi, Uzaktan Eğitim, Öğrenme Teknolojileri, Sosyal Medya, YouTube, Covid-19 Pandemic, Distance Education, Learning Technologies, Social Media
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
COVID-19 salgını, küresel sağlık sistemlerini zorlayarak, ekonomik, sosyal ve eğitsel birçok dengesizliklere neden olan bir kırılma noktası oluşturmuştur. İşletmelerin kapanması ve üretimdeki düşüş, küresel ekonomiyi olumsuz etkilerken, toplumsal izolasyon, sosyal mesafe ve seyahat kısıtlamaları, sosyal hayatı kısıtlamış, birçok alanda yeni normları hızla benimsememize neden olmuştur. Pandemi döneminde olumsuz etkilenen alanlardan biri de şüphesiz eğitim alanıdır. Bu dönemde, eğitim materyallerine ve teknolojik altyapıya eşit erişim olmayışı, öğrencilerin öğrenme deneyimlerinde büyük farklılıklara neden olmuştur. Pandemi döneminde, YouTube, eğitimdeki eşitsizlikleri azaltmada önemli bir rol oynamıştır. Platform, öğrencilere geniş bir konu yelpazesinde ücretsiz eğitim materyallerine erişim sağlanmasına imkân vermiş, çeşitli konu alanlarına yönelik zengin içeriği ile, öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarına uygun eğitim materyallerine ulaşmalarına imkân tanımıştır. Bu bağlamda Yükseköğretim öğrencilerinin bir öğrenme aracı olarak pandemi döneminde YouTube'dan nasıl yararlandıklarının araştırılması da önem arzetmektedir. Bu amaçla yapılan çalışmanın evrenini öğrenimlerini sürdüren üniversite öğrencileri, örneklemini ise evrenden seçilen 710 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçekten 4 faktör belirlenmiştir. Faktör 1; YouTube'un eğitime katkısını, faktör 2; YouTube'un eğitim amaçlı kullanımını, faktör 3; genel katkıyı, faktör 4 ise olumsuz etkiyi göstermektedir. Analizler sonucunda yaş ilerledikçe, not ortalaması yükseldikçe ve YouTube'da geçirilen vakit arttıkça, YouTube'un eğitim açısından kullanımının da arttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The COVID-19 pandemic has created a breaking point that has strained global health systems and caused many economic, social and educational imbalances. While the closure of businesses and the decline in production negatively affected the global economy, social isolation, social distance and travel restrictions restricted social life and caused us to rapidly adopt new norms in many areas. One of the areas negatively affected during the pandemic period is undoubtedly the field of education. During this period, lack of equal access to educational materials and technological infrastructure caused great differences in students' learning experiences. During the pandemic, YouTube has played an important role in reducing inequalities in education. The platform has provided students with access to free educational materials on a wide range of subjects, and with its rich content for various subject areas, it has enabled students to access educational materials appropriate to their interests and needs. In this context, it is also important to investigate how higher education students benefit from YouTube as a learning tool during the pandemic period. The population of the study conducted for this purpose consists of university students who continue their education, and the sample consists of 710 students selected from the population. 4 factors were determined from the scale used in the research. Factor 1 shows the contribution of YouTube to education, factor 2 shows the use of YouTube for educational purposes, factor 3 shows the general contribution, and factor 4 shows the negative effect. As a result of the analysis, it was determined that as the age, the grade point average and the time spent on YouTube increases, the use of YouTube in terms of education also increases.