Kamu yönetiminde etik kültür ve etik liderlik: Kamu görevlileri etik kurulu üzerinden bir inceleme
Ethical culture and ethical leadership in public administration: A study on the ethics committee of public officials
  1. Tez No: 633177
  2. Yazar: LÜTFULLAH KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik Davranış Prensipleri/İlkeleri, Etik Kültür, Etik Liderlik, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Principles of Ethical Behavior, Ethical Culture, Ethical Leadership, Ethics Committee of Public Officials
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Etik; insan davranışları üzerinden ahlâki anlamda davranışların temeline odaklanarak hangi davranışın iyi ve ahlâka uygun olduğunu; hangi davranışın kötü ve ahlâksız olarak nitelendirildiğine dair çözümlemelerde bulunmayı ifade etmektedir. Kavramın kamu yönetiminde popülerliği ise ancak dünya çapında yönetsel anlamda katılımcılık, saydamlık ve hesap verilebilirlik gibi unsurları içeren yönetişim politikaları sayesinde kayda değer seviyede dikkat çekmeye başlamıştır. Bu sebepten dolayı kamu yönetiminde etik davranışlar ve uygulamaların benimsenmesinin yaygınlaşması amacıyla devletler kendi mevzuat sistemlerine uygun olarak etik yapı ve işleyiş konusunda düzenlemeler yaparak kontrol mekanizmaları kurmaya başlamışlardır. Türkiye'de ise bahsi geçen sistemin meydana getirilmesi Avrupa Birliği (AB) üyelik süreciyle birlikte hız kazanmıştır. Çünkü bu süreçte AB tarafından alenen belirtilmiş olmasa da etkili bir etik yönetim stratejisi benimsemek ve bunları devam ettirmek gerektiği hususunda üyelik sürecindeki devletlere ilerleme raporları üzerinden yapılan tavsiye ve telkinler etkili olmuştur. Bu kapsamda Türkiye'de etik davranış ilkelerine önem veren anlayış ile yeniden yapılanma çalışmaların bir parçası olarak etik yönetimin oluşturulması ve mevcut kurumlarını daha etkin hale getirmek amacıyla 2004'te 5176 sayılı Kanun ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu (KGEK) oluşturulmuştur. Buradan hareketle yapılan çalışmanın temel amacı KGEK'nun etiğin kamu yönetiminde uygulama ve faaliyetlerin kurumsallaşmasında ne şekilde bir tesirinin olduğunun tespit edilmesidir. Betimleyici analiz metodundan faydalanılarak yapılan çalışma çerçevesinde öncelikle etik ile alakalı kavramlar açıklanarak anlatılmaya çalışılmış ve Türkiye'deki etik konusunda mevcut durumdan mevzuat çerçevesinde bahsedilmiştir. Çalışmada son olarak KGEK'na dair bilgi verilerek, kurulun fonksiyon ve etkinlikleri incelemeye tâbi tutulmuştur. Neticede elde edilen bilgi ve bulgular ışığında, evrensel etik değerlerine uygun şekilde kurulan KGEK'nun etik davranış ilkelerinin toplum tarafından benimsenmesinde ve kamu yönetiminde kurumsallaşmasında önemli bir etkiye ve işleve sahip olduğu söylenebilir. Kurulun etik ilke ve değerlerin kurumsal ve toplumsal seviyede yaygınlaşması adına etik kültür ve etik liderlik ile ilgili etkinlik ve faaliyetler düzenlediği dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ethics; which behavior is good and moral; to make analyses of which behavior is considered bad and immoral by focusing on the basic of moral behavior through human behavior. The popularity of the concept in public administration has only attracted considerable attention thanks to its governance policies, which include elements such as participation, transparency and accountability in the world. For this reason, states have begun to establish control mechanisms by making arrangements for ethical structure and functioning in accordance with their own regulatory systems, in order to promote the adoption of ethical behaviors and practices in public administration. In Turkey, the formation of the aforementioned system has gained momentum with the European Union (EU) accession process. Because while this process recommendations and suggestions made to the states in the accession process have been effective in the progress reports that it should adopt and continue an effective ethical management strategy even if has not been publicly stated by the EU. In this context Ethics Committee of Public Officials was established with generate ethical management as part of the recreating works and to make its existing institutions more effective in Turkey by the law no 5176 in 2004. Moving on this, the aim of this study is to determine what kind of role Ethics Committee of Public Officials plays in the institutionalization of practices and activities in public administration of ethics. Within the scope of this study prepared by being benefitted from descriptive analysis method, firstly; ethical concepts were discussed and the current situation in Turkey on ethics was mentioned in this context of the legislation. Lastly, in the study, the function and the activity of the institution were subjected to evaluate as giving information on Ethics Committee of Public Officials. In the light of information and findings obtained from the study, it can be concluded that Ethics Committee of Public Officials which was formed in accordance with universal ethical values has an important role in the adoption of ethical behavior principles by society and institutionalization of public administration. In this context, ethical culture and ethical leadership have been evaluated. It draws attention that the Commiittee's carries out activities and events in order to make the ethical principles and values widespread at the institutional and social level.